Hamerslag

Moord in Haarlem

Verstrengelde levens.

Bart Koppejan is op brute wijze vermoord in zijn designhuis in Haarlem. Politie-inspecteur Daaf Goeman onderzoekt de zaak met zijn opsporingsteam. Al snel wordt duidelijk dat aan Koppejans turbulente geschiedenis en diens promiscue levenswijze meer dan één geheim kleeft. Als er een tweede dode valt is dat de leidraad voor de ontwarring van een complexe kluwen verstrengelde levens.

Auteur

Goos van Nimwegen (1945, pseudoniem) is architect. Hij debuteerde in 2013 met de politieke thriller Bijvangst. Een jaar later verscheen Ouwejongenskrentenbrood, zijn eerste boek met speurder Daaf Goeman in de hoofdrol. Vervolgens schreef hij Vierkantsverhouding en Rechtzetting. Eind 2022 verscheen Hamerslag. In de drie laatste boeken komen dezelfde (gefingeerde) politiemensen van het echt bestaande Haarlemse politiebureau Koudenhorn voor. Ze zijn goed los te lezen.

Het verhaal is geschreven vanuit de verteller met Daaf Goeman als hoofdobservator. Ieder hoofdstuk start met een intro.

Hoe broos zijn goede voornemen op het gebied van eten en drinken waren ervoer Daaf Goeman toen hij, kijkend in zijn koelkast, tot zijn genoegen zag dat de fles van gisteren nog halfvol was en de inkopen van die dag nog wel een paar dagen meekonden.

Van Nimwegen beschrijft de plek waar iets plaatsvindt of waar Goeman zich bevindt, wat hij doet denkt, om vervolgens over te schakelen naar interactie met overige personages. Deze interactie bestaat grotendeels uit lange gesprekken. Het is opvallend dat bijna alle ondervraagden zich al snel details herinneren van jaren terug, terwijl de gemiddelde mens vaak niet weet wat hij/zij een week geleden deed, voelde of at.

De schrijfstijl is zeer taalvaardig. Wel eisen sommige lange zinnen met niet als zodanig aangegeven tangconstructies herleestijd. De soms uit meerdere pagina’s beslaande dialogen vertellen de hoofdzaken van het verhaal. Tijdens het onderzoek stuit Goeman op informatie die wijst dat het motief van beide moorden is terug te leiden naar de hedonistische woongroep De Tuin die Koppejans vader, Ruud Koppejan, had opgericht en leidde.

De plot is goed bedacht, de uitwerking vind ik persoonlijk wel wat statisch door de vele gesprekken vol informatie. In deze dialogen weet de auteur met name vileine vrouwen trefzeker neer te zetten.

Leuk detail: Er is veel aandacht besteed aan de architectuur van gebouwen en Haarlem in het algemeen.

Dit zeer kundig geschreven verhaal met een sterke plot is een aanrader voor liefhebbers van misdaadromans.  

Goos van Nimwegen – Hamerslag. ISBN 978-94-646-5456-1, 270 pagina’s, € 19,90. Amsterdam: Brave New Books 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.