Rechtzetting

Motief voor moord

De Haarlemse politie wordt geconfronteerd met een moord waar niemand wijzer van wordt. Het onderzoek loopt vast.

Daaf Goeman onderzoekt de verdwijning van een vijfendertigjarige universitair docent.  Ze woont tegenover hem aan de andere kant van het Spaarne. Samen met zijn collega Christel Bruins inspecteert hij het appartement. Uit de inhoud van de koelkast blijkt dat ze al een tijdje niet thuis is geweest.

Ze is dood, denkt Daaf Goemans. Hij weet het zeker. ‘Wat doen we?’ vraagt hij. Christel Bruins haalt haar schouders op. ‘Laten we haar vader eerst maar even gaan geruststellen.’ ‘Geruststellen?’ ‘Zeggen dat ze hier niet is. Misschien is er dus wel helemaal niks aan de hand.’

Ze  waren gisteren gebeld door een ongeruste Sarah Sluijters. Ze zei dat ze werkt bij de Universiteit van Amsterdam. Sarah wilde aangifte doen dat haar collega Janne de Beer al een paar dagen zoek was.

De volgende dag had Jannes vader zich bij de balie van het Haarlemse hoofdbureau gemeld. Hij was over zijn toeren geweest en begon gelijk over de onlangs verbroken relatie van zijn dochter met schrijver en journalist Willem Stapel. ‘Ze zijn namelijk niet zo leuk uit elkaar gegaan’,  zo voegde hij er aan toe.

Voor de Haarlemse politie is er in elk geval alle reden om een bezoekje te brengen aan de Amsterdamse woonboot van deze Willem. Hij blijkt een wat fatterige man die zijn onhebbelijkheden maar moeilijk weet te verbergen.

Vanzelfsprekend willen de rechercheurs ook spreken met mevrouw Sluijters, een goed geconserveerde zestiger die meer bezorgdheid laat blijken dan je van een gewone collega zou verwachten. Later zou blijken dat Sluijters tegenover de politie niet helemaal eerlijk is geweest.

Ondertussen blijkt dat Janne er een nieuwe relatie op na houdt, een beeldend kunstenaar uit de buurt van Alkmaar. Deze lijkt echter van de aardbodem te zijn verdwenen.

Naar mate het onderzoek vordert wordt de zaak van Janne de Beer steeds complexer en komen voortdurende nieuwe verdachten langs. Er is echter geen enkel motief te bekennen zodat de oplossing van het mysterie van de verdwenen Janne steeds verder weg lijkt.

Dan duiken er allerlei oude brieven en foto’s op die  de duidelijk maken dat de politie wat betreft de onvindbare motieven diep in het verleden moet gaan graven.

Auteur

Goos van Nimwegen is een pseudoniem. Hij schreef eerder Vierkantsverhouding en Oudejongenskrentenbrood. Ook in deze thrillers zagen we Daaf Goeman als een politieman aan wie niets menselijks vreemd is. Naast zijn politiewerk heeft hij heel wat te stellen met allerhande relaties. Af en toe stoort het zijn werk, maar het betekent soms ook wat afleiding en een bron van levenservaring.

Deze thriller heeft een vriendelijke en onderhoudende verteltrant die de auteur combineert met een uiterst geraffineerde plot. Hoe onoplosbaar de zaak ook lijkt, de spanningsboog blijft goed op peil en geleidt de lezer naar een overtuigende oplossing van alle raadsels.

Een heerlijke herkenbare Noord-Hollandse misdaadroman.

Goos van Nimwegen – Rechtzetting.  ISBN 978-94-021-9030-4, 279 pagina’s, € 18,95. Amsterdam: Brave New Books 2019.

Dit boek is tevens besproken tijdens het programma MAAKKENNISMAANDAG van MeerRadio op maandag 21 mei 2019. Het geluidsbestand kunt u hieronder aanklikken. 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.