Haarlems drama

ouwejongenskrentenbroodGoos van Nimwegen – Ouwejongenskrentenbrood. ISBN 978-940-212-267-1, 292 pagina’s, € 19,50. Amsterdam: Brave New Books 2014.

Politieke thriller die zich in Haarlem afspeelt.

De in Haarlem wonende auteur Goos van Nimwegen debuteerde nog niet zo lang geleden met de vlot geschreven thriller Bijvangst (zie https://www.leeskost.nl/?p=3537). Dit is zijn tweede boek.

De hoofdpersoon is de Haarlemse politie-inspecteur Daaf Goeman, iemand met wie de lezer, ondanks – of misschien wel dankzij – zijn zwakheden op het gebied van drank en vrouwen, zich best kan identificeren, een sympathieke vent aan wie niets menselijks vreemd is. Ook de collega’s van het bureau Koudenhorn (voor niet-Haarlemmers: het hoofdbureau van politie) worden geloofwaardig neergezet.

Goeman en zijn team worden geconfronteerd met de plotselinge dood van de journalist Govert Drijver, iemand die zich met zijn columns niet populair had gemaakt in bepaalde plaatselijke politieke en ambtelijke kringen en een onverbeterlijke womanizer. Was het een ongeluk, moord of een crime passionel? Kort daarna worden een gemeenteambtenaar en een gepensioneerde ambtenaar doodgeschoten. Voor Drijver is het een uitgemaakte zaak dat er verband bestaat tussen de drie doden en ook met bepaalde inmiddels vertrokken gemeenteambtenaren en –politici. Hij voelt aan zijn water dat er sprake van een netwerk van corrupte personen moet zijn geweest. Maar hoe valt dat te bewijzen?

De lezer volgt het onderzoek op de voet. Zo kan hij of zij meedenken met Goeman. Aan het eind volgt een onverwachte, maar niet ongeloofwaardige ontknoping.

Wederom schreef Van Nimwegen een plezierige en spannende thriller met zo nu en dan een vleugje seks en hield de vaart erin. De lezer wordt wel aan het denken gezet door de opmerking voorin het boek: ‘Wie in dit boek gelijkenissen met bestaande personen of situaties meent te zien, zit er voor het grootste deel naast.’ Voor het grootste deel? De auteur maakt me nieuwsgierig.

Ook dit boek smaakt naar meer. Ik zie uit naar de volgende thriller van Van Nimwegen en zou het leuk vinden als hij Daaf Goeman ‘er in houdt’.

Een fijne Nederlandse thriller.

Dit boek is tevens op woensdag 13 november 2014 besproken in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Detective / Thriller, Geen categorie. Bookmark de permalink.