Atlas Van Gogh in Brabant

Op zoek naar de sporen van de jeugd van de schilder

Ga op vakantie in het Brabantse land.

In het jaar dat het Vermeer is wat de klok slaat zullen de musea die andere beroemde schilders ‘in huis’ hebben, zich wel eens afvragen wat zíj kunnen doen om extra aandacht te genereren. De liefhebbers van Vincent van Gogh gaan naar het Van Goghmuseum. Maar ook de Van Gogh-provincie Noord-Brabant, het Noord-Brabants museum en de conservator van het Van Goghhuis en Van Gogh Brabant staken de koppen bij elkaar. De Van Gogh-beleving in Noord-Brabant kon ook wel eens een flinke ‘boost’ gebruiken, daarvan zou de hele provincie – waar de schilder tenslotte geboren is – een graantje kunnen meepikken. Het resultaat van deze kongsi was de Atlas Van Gogh in Brabant. Een boek dat de lezer-kijker langs onbekende paden in het leven van de schilder leidt. En waarom ook niet. Vincent van Gogh heeft de helft van zijn leven in deze provincie gewoond en er inspiratie opgedaan voor talloze schilderijen en tekeningen. Naast de beroemde zonnebloemen staan tenslotte ook de al even beroemde Aardappeleters en de portretten van Brabantse hardwerkende boeren en landarbeiders voor wie het leven minder zonnig was.

Zundert

Wie de Atlas openslaat stuit op een getekend routekaartje uit oude tijden. Daarnaast staan in de inhoudsopgave de plaatsnamen: Breda, Zundert, Zevenbergen, Tilburg, Helvoirt, Etten Leur, Nuenen, Eindhoven en Lieshout. Wat hebben die plaatsen met Van Gogh te maken? Wel, in Breda woonde grootvader Vincent van Gogh, hij werkte er als predikant. En daarmee was Breda een bakermat voor de familie Van Gogh. Opa en oma Van Gogh liggen er ook begraven… En zo gaan we van plaats tot plaats, van dorp tot dorp. In Zundert was Vincents vader predikant, zijn tantes woonden er en ga zo maar door. Door heel Noord-Brabant heeft de jonge Vincent zijn voetstappen gezet en gelogeerd. Wie een vakantiedoel zoekt in eigen land én bewondering koestert voor het werk van Vincent van Gogh zou de hele route kunnen gaan volgen. Op vakantie met Van Gogh, is dat niet een prachtig idee? Boek mee en dan aan de hand daarvan de huizen zoeken en de locaties en landschappen waar de jonge Vincent opgroeide en zo zien waardoor de schilder Vincent van Gogh zich liet inspireren.

Auteurs

Helewise Berger (1985) studeerde Art History en Modern Art aan Utrecht University. Zij werkt als conservator 19de en begin 20ste -eeuwse kunst van het Noordbrabants Museum.
Ron Dirven (1986) studeerde aan de Academie St. Joost in Breda. Hij is nu conservator bij het Van GoghHuis en Van Gogh Brabant.

Dit is een schitterend boek vol onverwachte zichthoekjes, tekeningen, potloodschetsen, van Gogh-monumenten en kleurprenten. Wie de schilderijen van de meester kent ziet in dit boek de basis van dat werk en proeft de sfeer van een oude tijd die de jonge Van Gogh aan het tekenen bracht. ‘Oom Cent’, zijn peetoom en kunsthandelaar, bezorgt hem, via de schilder Mauve, zijn eerste schilderkist. De jongen is er blij mee: ‘nu zal ik ook aan ’t schilderen tijgen & ik ben er maar blij om dat het daartoe gekomen is.’ Kleine anekdotes, het boek staat er vol mee.

Het boek is niet als reisboek bedoeld. Maar mij lijkt het een heel goede en aangename reisgids voor een kleine provincievakantie. Wie de hele route, genummerd van 1 tot en met 46, afreist per auto, e-bike of fiets, zal zich na afloop gelukkig prijzen: de jonge jaren van Van Gogh kennen geen geheimen mee.

Helewise Berger en Ron Dirven – Atlas Van Gogh in Brabant. ISBN 9-789-462-5853-24.136 pagina’s groot-formaat, kleur. € 29,95. Zwolle: WBOOKS 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Kunst, Reizen. Bookmark de permalink.