Door het verleden achterhaald

vierkantsverhoudingGoos van Nimwegen – Vierkantsverhouding. ISBN 978-94-021-5140-4, 269 pagina’s, € 18,95. Amsterdam: Brave New Books 2016.

Ouderwetse whodunit.

In zijn zelfontworpen Haarlemse villa wordt architect in ruste Allard Elting gevonden, doodgeslagen. De Haarlemse politie-inspecteur Daaf Goeman krijgt de leiding van het onderzoek. Snel blijkt dat Elting een moeizame betrekking onderhield met zijn dochter en dat zijn zoon de relatie met zijn vader had verbroken. Elting, een welgesteld man, kreeg in zijn jonge jaren veel prestigieuze opdrachten, maar daar kwam lang geleden abrupt een einde aan. Goeman heeft het gevoel dat hij in Eltings verleden moet graven om de moord op te kunnen lossen.

Goos van Nimwegen (1945, pseudoniem) is architect, wat in het boek zo nu en dan naar voren komt. Hij debuteerde in 2013 met de vlot geschreven politieke thriller Bijvangst. Een jaar later verscheen Ouwejongenskrentenbrood, zijn eerste boek met de sympathieke speurder Daaf Goeman in de hoofdrol. Dit boek is geen vervolg daarop, alleen komen dezelfde (gefingeerde) politiemensen van het echt bestaande Haarlemse politiebureau Koudenhorn er in voor. Het is dus zonder meer ‘los’ te lezen.

Bij het graven in het verleden stuit Goeman op het feit dat Elting in zijn studententijd plotseling met zijn toenmalige vriendin brak en met haar huisgenote trouwde, een ‘moetje’. Die vriendin scheidde van haar man nadat Eltings vrouw zelfmoord pleegde.

Goeman wroet door in het verleden van Elting en stuit op de dood van een feut van het Delfts studentencorps. Had Allard daar mee te maken? Mede dankzij superieure juridische bijstand werd hij destijds niet vervolgd. Bovendien kreeg hij toen al zijn eerste lucratieve opdrachten. Officier van Justitie Hajo van Middelburg wil niet dat Goeman in ‘bepaalde’ kringen onderzoek verricht, wat hem ernstig belemmert. Maar Daaf laat niet los, daarbij ondersteund door de fanatieke rechercheur Christel Bruins, die hij eigenlijk niet mag.

Na een heleboel spannende verwikkelingen weet Goeman de zaak aan het einde van het boek op te lossen. Ook de humor ontbreekt niet. De auteur weet die oplossing op een plausibele manier aan de lezer voor te schotelen.

Met Daaf Goeman heeft de auteur een prachtige politieman van vlees en bloed gecreëerd. Niets menselijks is hem vreemd. Hij weet zelfs met een potentiële verdachte tussen de lakens te belanden.

Ik ben heel benieuwd naar Goemans volgende zaken, want ik heb van dit boek genoten.

Dit boek is tevens besproken in het radioprogramma Puur Cultuur van 11 januari 2017. De tekst kunt u hier aanklikken.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.