Spannend thrillerdebuut

bijvangstGoos van Nimwegen – Bijvangst. ISBN 978-94-021-0822-4, 311 pagina’s, € 19,50. Amsterdam: Brave New Books 2013.

Met vaart geschreven politieke thriller.

Friso Feitsma, parlementair journalist bij de kwaliteitskrant De Dag, wordt samen met een beeldschone prostituee vermoord aangetroffen in de jacuzzi van de door hem geboekte suite in een luxe Amsterdams hotel. Niet lang daarna worden nog enkele lijken gevonden die hoogstwaarschijnlijk met de moord op Feitsma te maken hebben.

Als blijkt dat Feitsma in zijn laatste dagen regelmatig contact had met een staatssecretaris van Turkse afkomst moest de onderzoekende politie-inspecteur Daan Dorgelo tot zijn ergernis vaststellen dat op instructie van hogerhand zijn handen worden gebonden.

Freek Groot Wassink, Friso’s collega bij de krant, merkt tot zijn verbazing dat de hoofdredacteur de berichtgeving over de moord tot een minimum wil beperken. Vrezen hoofdredacteur en uitgever een negatieve uitstraling omdat Feitsma een hoerenloper blijkt te zijn geweest?

Feitsma’s vriendin Maartje Winter weet niet wat ze ervan moet vinden en helemaal niet als ze de digitale agenda van haar vriend achterhaalt. Freek doet een beroep op haar vooralsnog daarmee niet naar de politie te gaan, om de erin genoemde ‘bronnen’ te beschermen. Elk apart graven ze verder. Wat is de rol van een vrouwelijk D66-Kamerlid en wat heeft het journalistieke verleden van de hoofdredacteur met deze zaak te maken?

Op een gegeven moment dendert het verhaal met enorme snelheid verder en laat het de lezer niet meer los tot de ontknoping. Vlak daarvoor snap je waarom de auteur voor deze titel koos. De keuze van het omslagontwerp snap ik echter niet.

De hoofdstukken zijn lekker kort en beurtelings vanuit het perspectief van Groot Wassink, Dorgelo en Winter geschreven. Goed om het boek even kort (maar niet te lang) weg te leggen. Een mens moet per slot van rekening ook nog eten, slapen en werken!

Goos van Nimwegen is het pseudoniem van de in Nijmegen (!) geboren auteur, die inmiddels al jarenlang in Haarlem woont. Dit is zijn debuutroman.

Wat mij betreft had het verhaal iets minder gecompliceerd gemogen. Hoewel de auteur alle ballen redelijk in de lucht weet te houden hadden had het ook met iets minder verhaallijnen gelukt.

Knap uitgedacht en opgeschreven. Aanrader.

Dit boek is tevens op woensdag 27 augustus 2014 besproken in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.