De zondaar

‘Zware’ kerkleden onder vuur

Primeur voor Vince van Zandt?

Urk wordt opgeschrikt door een moord op een vooraanstaand lid van de ‘zware’ Onankerk, een zwartekousengemeenschap. In de nabijheid van het slachtoffer is een Bijbeltekst achtergelaten.

Onmiddellijk duiken op de social media berichten op over de niet koosjere wandel van het slachtoffer. Misdaadjournalist Vince van Zandt van De Stem van Nederland, die onder vuur ligt nadat hij een reportage moest rectificeren van zijn waarnemend hoofdredacteur, heeft dringend een goede primeur nodig om reputatie weer wat op te krikken. Hij reist af naar het voormalige Zuiderzee-eiland. En dan vindt er een tweede moord plaats…. Vince kan echter niet ongemerkt zijn gang gaan op Urk. Hij raakt zelf onder vuur van de agressieve dorpsjeugd.

Auteur

Hans Faber was journalist voor onder meer de Volkskrant en het Financieel Dagblad. Tegenwoordig runt hij een communicatiebureau en schrijft hij boeken. In 2017 zou hij zijn eerste boek publiceren. Maar na de moord op zijn nichtje Anne Faber begon hij eerst op verzoek van zijn broer aan het schrijven van Anne: Kroniek van een zoektocht. Drie jaar later werd De Rus alsnog uitgeven. De minister is het vervolg. Beide boeken werden genomineerd voor respectievelijk de MAX Bronzen Vleermuis en de Thrillzone Awards. De zondaar is het derde boek met misdaadverslaggever Vince van Zandt als hoofdpersoon.

Hoofdstukken over de dader, diens achtergrond en motieven worden afgewisseld door passages over het moeizame onderzoek van Vince. Deze stijl van schrijven ligt mij persoonlijk wel. Onwillekeurig kreeg ik zo veel sympathie voor de dader dat deze wat mij betreft er mee weg mocht komen. Of dat er inderdaad van komt lezen we in de goedgekozen ontknoping.

En passant wordt het beeld dat we tijdens de recente pandemie kregen van de ‘zware’, gesloten kerkgemeenschappen op de biblebelt verder uitgebouwd door een fraai doorkijkje op kerkelijk Urk.

Wederom is Hans Faber erin geslaagd zijn held Vince van Zandt, een bekwame journalist, zijn tanden te laten zetten in een van het begin tot het einde boeiende en uiterst spannende zaak. Het doet ons als lezer verlangen naar deel vier van de reeks.

Hans FaberDe zondaar. ISBN 978-90-443-6459-4, 318 pagina’s, € 22,99. Amsterdam: The House of Booka 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.