De minister

‘De frisse wind die het land nodig heeft’

Verstrikt in machtsspel.

Hoewel het niet zijn taak is, gaat Jan de Reuver, de kersverse minister van Economische Zaken, een confrontatie aan met dierenrechtenactivisten als zij een varkensstal in Markelosebroek bezetten. Hij gaat in gesprek met een delegatie van Meat is Murder en weet een einde te maken aan de actie. Zijn daadkrachtige optreden wordt meer dan gewaardeerd, ook in politiek Den Haag.

Hij mag dan VVD-er zijn, toch wordt de gedreven De Reuver meteen naar voren geschoven als minister-president nadat FvD-premier Emiel Damen 57 dagen na zijn benoeming is gestikt in zijn favoriete snack, een zoutstengel. Een opmerkelijke beslissing van FvD-voorman Christoph Philippe, maar nieuwe verkiezingen uitschrijven wil hij niet. Damen was immers een aanfluiting en zijn ministers hadden nog niets klaargespeeld.

De Reuver is de ideale kandidaat: jong, dynamisch en waanzinnig populair. Zelf kan hij het amper geloven als hij het appje leest waarmee zijn woordvoerder hem uit een diepe slaap wekt. Terwijl hij stond te plassen, keek hij in de spiegel. Zijn haar stond alle kanten op, het resultaat van gel en onrustige nachten. Dit – het hoofd van een minister-president? Eerder van iemand die te lang in Kandinsky was blijven hangen. Minister-president, ik? Maar eenmaal fris gedoucht en gestoken in zijn maatpak op weg naar het Binnenhof is hij weer bij zijn positieven. Wat kan hem nog gebeuren…

Auteur

Hans Faber was journalist voor onder meer de Volkskrant en het Financieel Dagblad. Tegenwoordig runt hij een communicatiebureau en schrijft hij boeken. In 2017 zou hij zijn eerste boek publiceren. Maar na de moord op zijn nichtje Anne Faber begon hij eerst op verzoek van zijn broer aan het schrijven van Anne: Kroniek van een zoektocht. Drie jaar later werd De Rus alsnog uitgeven. De minister is het vervolg, eveneens met misdaadverslaggever Vince van Zandt als hoofdpersoon. Momenteel werkt Faber aan het derde deel.   

De reacties op De Reuvers benoeming zijn gemengd. De populistische krant De Stem van Nederland noemt hem de frisse wind die het land nodig heeft, De Volkskrant heeft het over een gok die weleens verkeerd kan uitpakken. Hij is immers nog maar 35 jaar en onervaren. Maar De Reuver weet dat er altijd mensen zijn op wie hij kan terugvallen.

Zo heeft de machtige lobbyfirma Salomon, Nelissen & Van Dedem hem ook in het zadel geholpen om wethouder te worden en daarna minister. Maar op de achtergrond wordt hem nu iets gevraagd: het aantal megastallen moet flink worden opgeschaald, want China heeft zich door de varkenspest aldaar gericht op het Nederlandse varkensvlees. En dat belooft een ongekende investering.

Misdaadverslaggever Vincent van Zandt van De Stem krijgt het nieuws van de actie in Markelosebroek mee. Hij heeft niks met activisten en ook in politiek is hij niet bijster geïnteresseerd. Als echter het levenloze lichaam van de dierenactiviste Stef wordt gevonden, beginnen zijn radertjes te draaien. Er is een auto gezien, een Audi A8, net zo een als die van de minister-president. Heeft De Reuver iets met haar dood te maken?

Bijgestaan door zijn jonge collega Daniel Ham bijt Vince zich als een pitbull vast in de zaak. Hij heeft amper oog voor zijn nieuwe vriendin, de bekende actrice Rosa Hoek. Een droomvrouw. Maar Vince’s gedachten zijn steeds vaker bij Stef.

Om indruk te maken op de doorgewinterde Vince gaat Daniel zonder toestemming van de krant undercover bij Meat is Murder. Maar ook de hoofdredactie heeft andere dingen aan haar hoofd: het dagblad staat op het punt te worden overgenomen. 

Niets is wat het lijkt in deze actuele thriller. Faber weet de spanning goed op te bouwen door Vince van Zandt stukje bij beetje zaken te laten onthullen die het daglicht niet kunnen verdragen. Alles draait om macht. En of het nu politici, lobbyisten of activisten zijn, dan gaan mensen angstaanjagend ver!

Na het lezen van zijn boek vraag je je toch echt af wat er zich achter de schermen in Den Haag allemaal afspeelt. Of zoals Faber schrijft in zijn verantwoording: Wat in De minister wordt beschreven is niet echt gebeurd, maar dit wil niet zeggen dat dergelijke praktijken niet hadden kunnen gebeuren of nooit gaan gebeuren. De wereld van de journalistiek kende ik al, net als die van de lobbyisten en communicatiebureaus. Jarenlang heb ik er zelf in rondgelopen en gezien dat er voor elk beslissing – hoe verwerpelijk ook – altijd redelijk klinkende argumenten te bedenken zijn. Het is maar de vraag hoe fictief een verhaal als De minister in werkelijkheid is.

Hans Faber – De minister. Een Van Zandt thriller. ISBN 978-90-443-5974-9, 378 pagina’s, €22,99. Amsterdam: The House of Books 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.