De Rus

Tapijten en yogamatten

Nuchter verdrinken in een Amsterdamse gracht roept bij een misdaadjournalist vraagtekens op. Zeker als vervolgens het lijk van de drenkeling verdwijnt.

Vince van Zandt is al tien jaar de misdaadverslaggever van De Stem van Nederland. Hij heeft met opzienbarende onthullingen een enorme status opgebouwd en mag zich als enige journalist bij zijn krant verheugen op een fotootje bij zijn artikelen.

Terwijl hij midden in een zaak van een geharde drugscrimineel zit wordt zijn aandacht getrokken door een merkwaardig verdrinkingsgeval. Er is een man uit de Amsterdamse Prinsengracht gedregd. Bij dezelfde plek heeft de politie een halfvolle fles met Russische wodka aangetroffen. Nu vallen er regelmatig dronken lui in de gracht en die worden dan doorgaans met open gulp uit het water gehaald. Het plassen is hen fataal geworden.

Maar dit was een Rus en Russen kunnen goed tegen drank. Van Zandt is nieuwsgierig en besluit gebruik te maken van zijn contacten met het mortuarium waar het lichaam nog wel zal liggen. Hij krijgt twee dingen te horen die zijn speurzin in de actieve stand zetten. Ten eerste, de Rus had niet gedronken en ten tweede, het lichaam is door de jongens van de AIVD weggehaald. Niemand heeft enig idee waar het stoffelijk overschot zich bevindt.

Enig speurwerk leidt naar Hans Woudenberg, een oud-kickbokser die landelijke bekendheid kreeg toen hij in het televisieprogramma Wedden Dat binnen één minuut 24 honkbalknuppels doormidden had getrapt. Dat hij na dit optreden nog maanden mank liep vertelde hij er maar niet bij.

Woudenberg nam op een moment afscheid van de wedstrijdsport en kreeg een baantje in de beveiliging. Met zijn lengte van bijna twee meter en zijn stoere, gehavende bokserkop maakt hij indruk. Ook bij Sandra die yogalessen geeft. Zij zal het zijn die hem in contact brengt met een Rus die een partner zoekt voor zijn tapijtenhandel. Een mannetje voor in de zaak voor beheer en het zware sjouwwerk.

Het royale maandloon trekt Woudenberg wel aan. Hij ontvangt 5000 euro om alleen maar op tapijten uit de Kaukasus te letten. Hij heeft dan nog tijd over om in de sportschool aan zijn conditie te blijven werken. De kickbokser stelt zich vooralsnog geen vragen bij de merkwaardige tapijtenhandel waarop hij moet toezien. Liever kijkt hij naar de spannende yogabillen van Sandra.

Stapje voor stapje komt crime jager Van Zandt meer te weten over de verdronken Rus. Dit laat het misdadige milieu niet onberoerd want er verschijnt een huurmoordenaar op het toneel die soms bereid is zijn slachtoffers te waarschuwen maar er ook niet voor terugdeinst direct dodelijk toe te slaan.

Auteur

Hans Faber is journalist. Als oom van Anne Faber, wier gewelddadige dood zoveel opschudding bracht, schreef hij Anne, kroniek van een zoektocht naar Anne Faber. Dit is zijn thrillerdebuut De Rus, een echte journalistenthriller.

 

 

 

 

Nadat een flink palet aan invalshoeken met bijbehorende personages is beschreven, komen deze samen in een spannende catharsis waarin het mysterie van de verdronken Rus en alle tentakels naar een crimineel netwerk worden opgelost.

De plot is heel ordelijk opgezet waardoor de verhaallijnen comfortabel te volgen zijn, maar grote verrassingen uitblijven.

Een keurige, onderhoudende misdaadroman waarbij niets aan het toeval wordt overgelaten en alles op zijn pootjes terecht komt.

Hans Faber – De Rus. ISBN 978-90-443-5971-8, 368 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: The House of Books 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.