VERLENGDE Boekenweek 2020

De 85ste BoekenMAAND vindt plaats van 7 t/m 31 maart 2020

Het BOEKENWEEKGESCHENK

Leon & Juliette

Een lief verhaal in wrede tijden

Reconstructie van het leven van Leon Herckenrath, afkomstig uit Monster, die in 1818, ten tijde van de slavernij, vertrok naar Charleston in South Carolina. Hij werd daar een succesrijke zakenman en trouwde er in het geheim met de veertienjarige slavin Juliette, nadat hij haar enkele jaren eerder had vrijgekocht.

Leon en Juliette kregen een groot aantal kinderen, de ‘zwarte Herckenraths’. Omdat het  Juliette en de kinderen onmogelijk werd gemaakt het racistische Charleston te verlaten, werden de één voor één het land uit gesmokkeld en daarna bij Leons familie opgevangen. Leon en Juliette zouden hun hele leven bij elkaar bleven. Uiteindelijk overleden ze allebei in Monster

Auteur

Dr. Annejet van der zijl (1962) studeerde kunstgeschiedenis en massacommunicatie in Amsterdam en International Journalism in Londen. Ze schreef onder meer biografieën van Annie M.G. Schmidt, Prins Bernhard en Allene Tew. Ze wordt ook wel de koningin van de biografie genoemd. Ze is van plan te zijner tijd een wat uitgebreidere versie van dit boekje te publiceren.

Niet alleen de levensloop van Juliette en vooral van Leon worden in dit boekje geschetst, maar ook de achtergronden van de wrede slavernij in Charleston in de tijd die voorafging aan de Amerikaanse burgeroorlog. Ook is er volop spanning. In het belang van Juliette en de kinderen moet het huwelijk geheim blijven en ook de carrière van Leon staat op het spel.

Het is knap wat de auteur in zo weinig bladzijden presteert. Tegelijk is dit geschenk een mooie teaser voor het uitgebreidere boek.

Annejet van der Zijl – Leon & Juliette. Een liefdesgeschiedenis. ISBN 978-90-5965-513-3, 95 pagina’s. Geschenk bij besteding van € 15,00 aan Nederlandstalige boeken tijdens de Boekenweek. Amsterdam: CPNB / Querido 2020.

 

Het BOEKENWEEKESSAY 2020

Generaal zonder leger

Snoeiharde kritiek op het literaire wereldje.

De lezer wordt geminacht.

Het is een merkwaardig fenomeen dat sommige boekhandels met dedain neerkijken op de kopers van populaire boeken, zoals De zeven zussen van Lucinda Riley, terwijl ze aan hen het grootste deel van hun omzet verdienen. Deze houding blijkt wijd verbreid in zogenaamd literaire kringen, waaronder schrijvers en boekrecensenten. Succesrijke werken van Nederlandse auteurs zijn vaak taboe op de examenlijsten van scholieren. Een en ander is natuurlijk niet bevorderend voor het leesgedrag van de jeugd.

 

Gewaardeerde media-optredens zorgen ervoor dat men in het wereldje niet serieus genomen wordt. Dat was al ten tijde van Simon Carmiggelt en Godfried Bomans, die bij het grote publiek immens populair en veelgelezen waren.

Auteur

Özkan Akyol (Deventer, 1984) is columnist en schrijver. Zijn eerste boek Eus (2012) werd direct een bestseller. Met zijn tweede roman Turis brak hij definitief door. Met zijn niet alledaagse mening is hij regelmatig een graag geziene gast in de media.

 

 

 

‘Eus’ trekt fel van leer tegen het geborneerde literaire wereldje. Vooral het feit dat vrienden elkaar nomineren voor literaire prijzen en elkjaars boeken recenseren vind hij niet kunnen. En passant haalt hij uit naar de literatuurwetenschap.

… een strontvervelend vak waar alle vreugde die een roman op kan leveren ontnomen wordt door neerlandici die elk zinnetje eindeloos willen ontleden, net zo lang tot ze de vermeende symbolische betekenis hebben gevonden die de auteur erin wilde stoppen – ook als het doodeenvoudige en nietszeggende opvulling betrof. En dit gebeurde allemaal even humorloos als lethargisch.’

Ook het voormalige programma VPRO Boeken ‘was in de laatste jaren een doodsaai programma, zonder sprankeling of levensvreugde, laat staan de goede energie om kijkers stanta pede richting een boekhandel te blazen, waardoor het uiteindelijk van de buis is gehaald.’

Zo maak je natuurlijk geen vrienden. Dit essay heeft dan ook het nodige losgemaakt van het wereldje, waarvan natuurlijk Eus zelf inmiddels ook een onderdeel is geworden. VinLees dit vlot geschreven essay en de kritiek erop en vorm daarna uw eigen mening. Vindt u zichzelf geminacht? Misschien moet u dan voortaan een andere boekhandel bezoeken. Eén ding is zeker: Eus weet het prachtig te brengen. Interessant en leuk om te lezen.

Özkan Akyol – Generaal zonder leger. ISBN  978-90-5965-5217-1, 64 pagina’s, € 3,75. Amsterdam: CPNB 2019.