Boekenweek 2021

De (uitgestelde) Boekenweek vindt plaats van 29 mei t/m 6 juni 2021

Het BOEKENWEEKGESCHENK

Wat wij zagen

Ongekende invloed van social media.

 Nadat de relatie met Yena op een financiële ramp is uitgelopen, neemt Kayleigh een baan aan als ‘content moderator’ voor een online platform. Per dag krijgt ze honderden filmpjes, foto’s en berichten te zien die ze moet beoordelen: wat mag blijven staan en wat niet? De richtlijnen zijn ook haar niet duidelijk; de medewerkers leren door te doen. De meest vreselijke beelden krijgen ze onder ogen. Toch bevalt het werk Kayleigh wel, niet in de minste plaats omdat ze een goede band krijgt met collega’s. Met Sigrid krijgt ze een verhouding.

Toch gaan de werkzaamheden hen niet in de koude kleren zitten. Sigrid krijgt na het zien van een zelfmutilatie afschuwelijke nachtmerries. De relatie heeft er behoorlijk onder te lijden. Als er dan ook nog discussies ontstaan over de ‘flat earth theory’ en Kayleigh haar mening daarover niet onder stoelen of banken steekt, geeft Sigrid haar te verstaan dat ze niet langer ondermijnd wil worden. Het is klaar tussen ons, Kayleigh.

Auteur

Hanna Bervoets (1984) is auteur van romans, columns, essays, recensies en toneelstukken. In haar werk komen vaak vragen aan de orde over de effecten van het gebruik van nieuwe technologieën. In 2017 ontving zij de Frans Kellendonk-prijs voor haar gehele oeuvre.

Iedereen is bekend met het fenomeen Facebook en andere social mediakanalen, waarop mensen naar hartenlust soms de meest bizarre teksten en filmpjes menen te moeten zetten. Kan dat onder vrijheid van meningsuiting worden geschaard of moet er inderdaad een beoordelende instantie zijn? Een meer dan actueel thema.

Het boekenweekgeschenk is een sinds de jaren dertig terugkerende uitgave om het lezen van boeken te promoten. Dit jaar is het thema ’tweestrijd’.

De afgelopen jaren kon je gratis met de trein reizen als je dit cadeautje bij je had. Helaas is dat dit jaar niet mogelijk. Maar een boek lezen blijft een geweldige bezigheid die niet genoeg gestimuleerd kan worden. (tekst: Maria van Heumen)

Hanna Bervoets – Wat wij zagen. ISBN 978-90-5965-804-2, 95 pagina’s. Geschenk bij besteding van € 15,00 aan Nederlandstalige boeken tijdens de Boekenweek. Amsterdam: CPNB / Uitgeverij Pluim 2021.

 

Het BOEKENWEEKESSAY 2021

De Genocidefax

Geen vrolijk geschenk deze keer, maar wel een boekje dat prikkelt tot nadenken.

De auteur schrijft over de wanhoop van de Canadese generaal Roméo Dallaire, die als VN-commandant in Rwanda in 1994 keer op keer tevergeefs zijn superieuren waarschuwde dat er daar door radicale Hutu’s een genocide op het Tutsideel van bevolking werd georganiseerd. Hij stuurde daar onder meer een fax over, die achterin dit boekje werd afgedrukt. Deze fax werd, net als alle andere berichten van Dallaire genegeerd.

Dallaire vangt niet alleen bot bij zijn bazen in New York, maar ook bij de Hutu-bevelhebber Théoneste Bagosora, die nog tijdens het onderhoud tien Belgische militairen laat doodschieten. De VN reageert met het evacueren van westerse inwoners en België trekt de eigen militairen terug. Dellaire blijft, maar hij kan niets doen. In honderd dagen werden ongeveer 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s vaak op beestachtige wijze afgeslacht.

Van Iperen schetst niet alleen de achtergrond van het gruwelijk uit de klauw gelopen conflict tussen Tutsi’s en Hutu’s, maar trekt het in breder verband. De wereld keek weg, net zoals velen wegkeken bij de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst, seksuele intimidatie op de sportvloer, pesten, of de meest extreme vorm van overheidsgeweld zoals dat zich tijdens de Tweede wereldoorlog of in Nederlands-Indië voltrok.

Auteur

Roxane van Iperen (1976) is jurist en publicist. Ze schrijft onder andere voor NRC Handelsblad, Vrij Nederland en Het Parool. In 2016 verscheen haar roman Het schuim der aarde. Tijdens de Nationale Dodenherdenking van 2021 hield zij de 4-mei lezing Stemmen uit het diepe.

Een indrukwekkend essay. (tekst: Adrianus Koster)

Roxane van Iperen– De genocidefax. ISBN  978-90-5965-547-8, 64 pagina’s, € 3,75. Amsterdam: CPNB 2021.