Vrouw met litteken

Wroeten in een gedood verleden

Opgeleefde liefde.

Jonkheer Daniël Rengers van Unia, voorheen diplomaat nu kunstschilder, is aan het werk in zijn atelier als er wordt aangebeld. Als hij opendoet staat de 61-jarige Suzanne Plantijn voor de deur. Vijftien jaar geleden hadden zij een relatie, nu stapt zij binnen en hun liefde vlamt weer op. Suzanne komt niet alleen voor de liefde, zij komt Daniëls hulp vragen. Na de zelfmoord van een onbeduidende ambtenaar van Binnenlandse Zaken – Suzanne werkt bij het bureau Inlichtingen op het ministerie – wordt een vrouw levenloos onder aan de trap aangetroffen in haar chique huis op Scheveningen. De vrouw, Antonia van Staveren, drijft in haar huis een centrum waar zij cursussen bloemsierkunst geeft, maar waar zij bovenal een bordeel drijft en daarmee spionagecentrum voor het ministerie van BuZa is. Zij heeft het huis van de overheid en het dient duidelijk als safehouse. Suzanne heeft de sleutel en vraagt Daniël met haar mee te gaan om het pand te doorzoeken op ‘gevoelige informatie’. Het wordt een zoektocht door een huis waar zij zich voelen als voyeurs, omdat Antonia’s verleden herleeft.

Daniël vraagt zich na de rondgang af of Antonia wel écht van de trap gevallen is of dat iemand haar een duw gegeven heeft of op andere wijze heeft vermoord. Tenslotte wist Antonia veel, was dat té veel wellicht? Er volgt een speurtocht in het tragische verleden van de dode vrouw.

Auteur

Harman Nielsen (1958) is het pseudoniem van Kees Glimmerveen. Nielsen werkt als fotograaf en auteur en studeerde aan en werkte later bij de Universiteit van Groningen. Nielsen debuteerde in 1997 met Skaldenzang. Hij schreef een zevendelige cyclus fantasyromans Het verscholen volk. In 2018 en 2021 verraste hij met een tweedelige psychologische young adults-roman: Mal en Het Meer. In 2017 verscheen de Haagse thriller Impesto, dit boek is het los daarvan te lezen als tweede deel.

De Vrouw met litteken is weliswaar overduidelijk Antonia van Staveren, maar maakt evenzeer duidelijk dat iedereen de littekens van het verleden met zich draagt.

Harman Nielsen schrijft poëtisch, soms – de zoektocht door het huis kwam wel heel traag tot een apotheose – wat wijdlopig. Zijn taalbeheersing maakt dat goed, hij schrijft beeldend en kleurrijk.

Geen doorsnee thriller maar een boeiende typisch Haagse roman met thrillertrekjes. Even op gang komen, dan leest het boek als een trein.

Harman Nielsen – Vrouw met litteken. ISBN 978-94-93214-97-2. 207 pagina’s, € 19,50. Haarlem : In de Knipscheer 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.