Het Meer

Onheil en poëzie in een oude fabrieksruïne

Het meisje is het geheim achter de werkelijkheid.

Diyan is een introverte, teruggetrokken en tengere jongen. Op school werd hij geplaagd om zijn huidskleur, het heeft hem angstig gemaakt. Hij werd fotograaf, maar kan er niet van bestaan en daarom beoefent hij de fotografie vooral in zijn vrije tijd. Hij zwerft rond, op zoek naar gebouwen, situaties die nét dat beetje extra hebben: verval, schemerlicht, verboden gebied achter hekken. Waar niemand komt, komt Diyan met zijn camera in de aanslag. Ditmaal is hij aan het speuren op een terrein waar een ruïne van een fabriek staat. Het terrein is omgeven door hekwerk, Diyan wringt zich erdoorheen. Op een verbrokkelde muur zit een kleine steenuil. Diyan gaat naar binnen, zwerft rond in het stille, geheimzinnige, volkomen verbrokkelde gebouw. Hij voelt zich gegrepen. Maakt foto’s. Als hij thuis zijn bestanden overzet op zijn laptop wacht hem een verrassing. Van achter de treden van een trap ziet hij een meisjesgezicht opdoemen. Zij staart hem aan.

Diyan besluit terug te gaan. Niet alleen om het meisje, zo houdt hij zich voor. Op de etagevloer ontdekte hij ook een kamer die rozig van kleur is: die wil hij ook nog gaan fotograferen. Dit gebouw, zo voelt hij, geeft hem Het Meer waarnaar hij altijd op zoek is, die afwijking van het gewone, dat extra waardoor het lijkt of de muren wijken om hem met zijn camera welkom te heten en een nieuwe dimensie te geven. Als Diyan terugkomt in de fabrieksruïne ontmoet hij het meisje in levende lijve. Ze brengt hem naar een soort kelder. Daar wacht hem een tweede soort leven, is dat het leven van Meer waarnaar hij zoekt?

Auteur

Harman Nielsen (1958) is het pseudoniem van Kees Glimmerveen. Nielsen schreef romans en een zevendelige fantasyromancyclus Het verscholen volk waarvan het laatste deel in 2017 verscheen. In 2018 verscheen Mal, een psychologische young adult roman over een Creoolse vrouw, dat een tweeluik vormt met Het Meer, ofschoon beide delen los te lezen zijn.

Deze novelle is onheilspellend en bijna thrillerachtig van sfeer. Dat is opmerkelijk omdat het boek heel poëtisch geschreven is, prachtig, vaak dromerig van taal. De uitgever noemt het geschikt voor young adults, maar ik betwijfel of dat het geval is. Niet dat het boek te moeilijk zou zijn, maar in zijn magisch realisme is het waarschijnlijk te surrealistisch.

Een mooi boekje. Voor fijnproevers.

Harman Nielsen – Het Meer. ISBN 978-90-6265-772-8. 108 pagina’s. €16,50. Haarlem: In de Knipscheer 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Novelle. Bookmark de permalink.