De man met de duizend gezichten

Wetenschap of politiek?

Het gezin of de macht.

Het gezin Lechkof, bestaande uit Michelle, Daniel en hun driejarig dochtertje zouden op vakantie gaan naar Dubai, maar als ze bericht krijgen dat de tweelingbroer van Daniel, Vigo Lechkof, is verongelukt, vertrekken ze naar Kazichië. waar Vigo president was. Als Daniel na twintig jaar weer in zijn geboorteland terug is, wordt hij onder druk gezet om zijn broer als president op te volgen. Er is echter een enorme machtsstrijd gaande. Michelle wil zo spoedig mogelijk terug naar Nederland, maar Daniel wil op den duur blijven en president worden.

Auteur

Lex Noteboom (1987) studeerde geschiedenis. Daarna werkte hij als merkstrateeg voor verschillende reclamebureaus. Hij schreef de sciencefiction-podcast The Deca Tapes. De man met de duizend gezichten is zijn thrillerdebuut. Hiermee won hij de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller van 2024 en de Schaduwprijs 2024 voor het beste thrillerdebuut. Het boek stond ook nog op de shortlist voor de Gouden Strop 2024.

Het land Kazichië is een niet bestaand land in Oost-Europa. Het lijkt het meest op Georgië, eveneens een voormalig deel van de Sovjet-Unie. Het land verkeert zonder president in een chaotische situatie. Rusland heeft nog veel invloed, maar dat geldt ook voor de VS. In het oudste deel van het land, het echte Kazichië bevindt zich een bevolkingsgroep, de Jada, die een rebellenleger vormt. Zij willen een greep doen naar de macht.

Een wonderlijke, maar wel fascinerende persoon is een huurmoordenaar die ‘de soldaat’ wordt genoemd. Het is mooi dat uitgerekend deze koude bruut zorgt voor de romantiek in het boek.

De thriller is vooral in het tweede deel soms buitengewoon spannend. Dat geldt niet alleen voor de gevechten, maar nog veel meer voor enkele achtervolgingen. Die zijn meesterlijk beschreven. Deze meeslepende thriller is door de verschillende verhaallijnen en de vele personages soms wat ingewikkeld.

Een zeer geslaagd en veelbelovend thrillerdebuut.

Lex NoteboomDe man met de duizend gezichten. ISBN 97-894-005-1313-6, 448 pagina’s,  € 22,99. Amsterdam: A.W. Bruna 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.