Vinex

‘Al ziet men de lui men kent ze niet’

De wraak van een tiener.

Dit boek beschrijft de belevenissen van enkele bewoners van een burgerlijke Vinex-wijk in Amstelveen. Het echtpaar Hein en Simone zijn nieuwkomers. Ze moeten als Amsterdammers erg wennen aan het saaie Amstelveen. Dan is er het echtpaar Evi en Thijs met hun kinderen. Evi baalt van het huishouden en ze lijdt onder de verwaarlozing van haar man. Joyce is een politieagente met ziekteverlof. Vanaf haar balkon observeert ze de buurt. Lina is een hoofdpersoon die niet in de wijk woont. Ze is huishoudelijke hulp bij Hein en Simone.De korte hoofdstukken worden vertelt vanuit het perspectief van de vrouwelijk hoofdpersonen. Dat de schrijfster gekozen heeft voor zo’n brave wijk is om duidelijk te maken dat ook in zo’n omgeving mensen wonen met duistere kanten, wat in de loop van het verhaal duidelijk wordt.

Auteur

Bernice Berkleef (Amstelvven, 1986) studeerde Toerisma en HBO Rechten, maar werd freelancejournalist. Haar schrijversdebuut is het jeugdboek De missie van Kim Dakerveld. Daarna publiceerde zij de Young Adult roman Flame. Het schrijven van thrillers kreeg echter haar voorkeur. Cody was haar eerste en met haar tweede Bloedsteen won ze zelfs de Gouden Strop 2021. Vinex stond op de shortlist voor de Gouden Strop 2024.

Elke vrouwelijke persoon heeft haar eigen verhaallijn, waarbij die van Lina de belangrijkste is. Lina is 17 jaar. Via vele flashbacks krijgen we inzicht in haar tragische leven. Ze woonde met haar liefhebbende moeder zonder vader. Daar kwam verandering in toen haar moeder vermoord werd. Lina had de dader gezien. Zij werd geplaatst in een inrichting van jeugdzorg. Daarna volgden plaatsingen in 23 pleeggezinnen. In deze roman gaat ze naar een nieuw pleeggezin. Ze reist van Groningen naar Amsterdam-Zuidoost. Dit keer boft ze. Het gaat om een gezellig gezin. Ze heeft een eigen kamer. Ze gaat naar een school waar ze in de vierde klas van de havo plaatsneemt. Om wat bij te verdienen gaat ze huishoudelijk werk doen bij een echtpaar in Amstelveen. Waarom juist daar?

Naast Lina is er het stel Simone en Hein. Over hen wordt heel wat onthuld. Dat geldt niet voor Eva en Thijs. Het is een gewoon doorsneegezinnetje met een gefrustreerde vrouw. Haar man die een baan heeft aan de Zuidas leeft helemaal voor zijn werk. Over hem krijgen we geen informatie. Een interessante persoon is de alleenwonende Joyce. Ze werkt bij de politie en heeft een ongeluk gehad, waarbij haar collega is omgekomen. Zij is herstellende van het ongeluk. Joyce is nieuwsgierig naar haar buren. Ze doet onderzoek naar Lina en Simone en Hein. Jammer dat over Joyce zelf zo weinig achtergrondinformatie wordt gegeven. Je vraagt je af hoe ze met haar collega als politievrouw functioneerde. Waarom is ze alleen, had ze ooit relaties?

In de roman wordt regelmatig gesproken over een straatfeest. Je zou denken dat dit feest een climax zou vormen in het boek. Niets is minder waar. Het feest vormt slechts de achtergrond voor dramatische gebeurtenissen. Het sympathieke boek kabbelt voort zonder veel spanning. Je kunt het daarom nauwelijks een thriller noemen, Maar het slot is uitermate spannend en verrassend.

Een onderhoudende, prettig leesbare roman die duidelijk laat zien dat in zo’n saaie Vinex-wijk ogenschijnlijk brave mensen wonen, maar dat is slechts uiterlijke schijn.

Bernice BerkleefVinex. ISBN 978-90-443-5494-2, 301 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: The House of Books 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.