De stille weduwe

Wie zwijgt slaat toe

Louise Rick in een nieuwe rol.

Politie-inspecteur Moordzaken Louise Rick wordt gevraagd leiding te gaan geven aan een nieuwe afdeling binnen de mobiele opsporingseenheid: P13, ofwel Politiedistrict 13. Dit team moet door het hele land gaan helpen bij het oplossen van zaken die te maken hebben met criminaliteit gericht tegen personen. Ze zal kunnen beschikken over experts die zich gezamenlijk gaan vastbijten in vastgelopen zaken.

De eerste zaak waarmee Louise te maken krijgt, is de moord op een hoteleigenaar. Ze is door haar klusjesman gevonden, met ingeslagen schedel. Louises P13-team blijkt tot haar ongenoegen kleiner dan zij verwacht heeft, maar ze gaan vol animo aan het werk: deze eerste zaak moet een succes worden. De dode vrouw Dorthe Hyllested bestierde het hotel in haar eentje nadat ze een half jaar daarvoor weduwe geworden was. Ze beschikte alleen over wat losse krachten voor de periodes dat ze veel gasten had. Het P13-team gaat het hele dorp af om inlichtingen over Dorthe te verzamelen. De dode vrouw werd algemeen gewaardeerd en men bewonderde de wilskracht waarmee ze na de dood van haar man het bedrijf alleen runde. Waarom wordt iemand die kennelijk geen vijanden had, in ’s hemelsnaam doodgeslagen?

Rick krijgt de sterke indruk dat ze iets over het hoofd ziet. Ze vraagt haar team opnieuw het hele hotel, inclusief de privévertrekken, met een stofkam te doorzoeken. En dan ontdekken ze iets waar ieders hart bij stilstaat. Een teken van leven in het huis waar de dood is langs geweest. Wat of wie zit daarachter?

Louise heeft eerder een liefdesrelatie gehad met Eik, een collega. Ze zijn samen op reis gegaan maar Louise besloot na veel wikken en wegen de relatie met toch te verbreken. Ze vertelde het Eik op een strand in Thailand en liet haar vriend zonder veel uitleg achter terwijl zij naar huis terug ging. Na zo’n besluit is het verstandig de reden voor dat besluit eens uitgebreid uit te praten, maar Louise zette haar hakken in het zand en weigerde dat.

Nu, in deze zaak van leven en dood rond Dorthe Hyllested, is ze genoodzaakt Eiks hulp in te roepen. Hij is de enige specialist bij de politie die haar hiermee kan helpen. Ze neemt schoorvoetend contact met hem op.

Auteur

Sara Blædel (1964) was journaliste en werkte voor de Deense televisie. Ze debuteerde in 2004 als misdaadauteur en ontving voor Grønt Støv meteen de debuutprijs van de Deense Academie van Misdaadschrijvers. Ze is al vier keer gekozen tot auteur van het jaar. Haar misdaadromans rond Louise Rick zijn inmiddels uitgegroeid tot een hele serie. In Nederland zijn eerder vier misdaadromans van haar hand verschenen.

De boeken van Sara Blædel zijn in 31 landen gepubliceerd. Er gingen tot nu toe wereldwijd ruim 5 miljoen exemplaren over de toonbank.

Intussen krijgt Louise Rick akelige telefoontjes van pleegzoon Jonas thuis. Hij past op een bejaarde man en vrouw die ook Louise zeer dierbaar zijn Een van hen komt in het ziekenhuis terecht en eigenlijk zou ze spoorslags naar huis willen gaan om Jonas bij te staan. Maar de moordzaak moet voorgaan, zij heeft de leiding en Jonas is tenslotte al zeventien… Ze laat haar pleegzoon met tegenzin in zijn eentje achter.

Tenslotte is er nog Camilla Lind, haar goede vriendin, die tevens journaliste is. Camilla heeft eigenlijk vrij om voor haar vader te zorgen, maar als ze hoort waarmee Louise en P13 bezig zijn gaat haar journalistenbloed stromen. Stress op en top, want Louise kan én haar hulp gebruiken én moet haar een schrijfverbod opleggen.

Auteyr Blædel gaat van start met een moordzaak die weinig om ’t hand lijkt te hebben. Maar allengs wordt de zaak ingewikkelder, worden de onderlinge relaties geheimzinniger én boeiender. Een rustige misdaadroman wordt al snel een uiterst spannend verhaal, een boek dat je niet snel uit handen legt. Want hoe zit het en wie is de kwade genius? Een verrassing tot het eind. Een knettergoede thriller.

Sara Blædel – De stille weduwe. Louise Rick-serie. Vertaald uit het Deens (Den tavse enke) door Maaike van Hassel. ISBN 9-789-044-3655-66, 383 pagina’s, €22,99. Amsterdam: The House of Books 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.