Daten voor gevorderden

Op zoek naar die ene geweldige toevalstreffer

Meteen bij de eerste date erectieproblemen op tafel.

Als de aantrekkelijke 74-jarige actrice, schrijfster, columniste Willy van der Griendt gedumpt wordt door Jacob lijdt ze hevig aan liefdesverdriet. Wat heeft zij niet wat Jacobs nieuwe vriendin wél heeft? Als ze voor de zoveelste keer haar klaagzang te berde brengt bij haar vrienden Hans en Hubert krijgt ze allereerst te horen dat ze voortaan 10 euro boete moet betalen als ze Jacobs naam uitspreekt en daarbij geven de twee haar het advies te gaan daten. Daten? Dat is iets voor losers! Zij kan op iedere hoek van de straat een leuke man vinden! Waarom dat dan tot nu toe niet gebeurd is? Misschien stelt ze vreemde eisen? Wil ze alleen seks of ook praten? ‘We gaan een profiel aanmaken’, antwoordt Hans voortvarend.

En daarmee begint het avontuur van het daten met vreemde mannen. En vreemd zijn ze vaak inderdaad, daar komt ze als date-ster snel achter. Ze vraagt een man ‘liefst zonder buik’, maar als die buik ontbreekt is er vaak van allerlei anders waardoor een kennismaking zo verloopt dat een vervolg vaak uitblijft. Zo legt de eerste man al snel zijn erectieprobleem op tafel: ‘zijn penis is jaren geleden tussen zijn rits blijven zitten en het werd een bloedige operatie met nare gevolgen’. ‘Klote’ zegt ze meelevend. En ze beëindigt snel de conversatie. Op naar de volgende (foute) man. Want foute mannen zijn er veel, zo blijkt, en het lijkt of ze allemaal daten. Ook blijkt wel bij ontmoetingen dat de ingezonden foto de tijd al ver overleefd heeft.

Auteur

Willy van der Griendt (1950) studeerde pedagogiek. Na een korte loopbaan in de reclassering ging ze naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Van der Griendt speelde in een groot aantal toneelstukken, televisieseries en films. Ze schrijft voor zichzelf en in opdracht. Tot 2019 werkte ze als docent en coach voor het ROC (middelbare beroepsopleiding). Over die ervaringen heeft zij een televisiescenario geschreven. Tegenwoordig schrijft ze over haar eigen leven en ze heeft een column in de Margriet.

Hubert en Hans blijven haar praatpalen. De twee hebben zelf een prima relatie en ze zijn ervan overtuigd dat heteromannen van een zekere leeftijd er zelden meer appetijtelijk uitzien. Een modelletje aardappel op satéprikkers, dát kan ze verwachten. Engerds, oud en versleten.

Nu is W., zoals ze zich in het boek trouw noemt, zelf natuurlijk subliem. Ze is mooi, wie haar foto achterop de kaft ziet en weet hoe oud ze is, kan niet anders dan dat beamen. Verder is ze zeer intelligent, vindt ze. Als recensent waag ik dat te betwijfelen. Wie zich erop beroept trouw communist te zijn, en de miljoenen die Lenin, Stalin en consorten omwille van die leer hebben gedood terzijde schuift – ’t gaat me om ’t principe van alles eerlijk delen’, is niet intelligent. Ze gaat dan ook in therapie: waarom kom ik de ware niet tegen?

Is dit een hilarisch boek, zoals aangekondigd? Mwah…. Daarvoor heeft ze het teveel met zichzelf getroffen en is ze te wijdlopig in haar verhalen. Leuk, maar niet geweldig. De aangekondigde zelfspot is met een lantaarntje te zoeken.

Willy van der GriendtDaten voor gevorderden. Hoe ik tal van mannen ontmoette en mezelf tegenkwam. ISBN 9-789-038-81-4988, 253 pagina’s, €21,99. Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen. Bookmark de permalink.