Cody

Kind als offer

Baby wordt achtergelaten in een auto. Het kind stikt door de hitte. Wat bezielde de vader?

Oscar van Bremen is een charismatisch chirurg. Jongere collega’s zien tegen hem op, oudere collega’s moeten soms hun meerdere erkennen. Oscar is sinds tweeëneenhalve maand vader van een zoon. Na zeven jaar huwelijk met Jelka is het er dan toch van gekomen. Beiden zijn dolgelukkig met hun zoontje Cody. Als extra bonus heeft het hun wat ingeslapen relatie weer enorm doen opbloeien. De nieuwbakken vader had de laatste tijd last van depressieve buien en liep bij een psychiater, maar dat lijkt na de komst van Cody helemaal voorbij. Jelka kan in deze nieuwe situatie haar geluk niet op.
Op een dinsdagochtend schrikt Jelka om half elf wakker. Dat is haar nog nooit overkomen! Oscar is natuurlijk allang naar zijn werk. Jelka werkt als dierenarts parttime. Maar het is dinsdag en dan heeft ze haar vrije dag. Cody hoeft niet naar de crèche. Ze loopt snel naar de babykamer, maar treft het bedje leeg aan. Waar is haar kind? En waarom heeft ze zich verslapen terwijl het geringste kreetje van het baby’tje haar zou doen wekken? Ze kan niets anders verzinnen dan dat Oscar zich vergist heeft en hun zoontje heeft meegenomen naar de crèche. Ze belt op, maar Cody blijkt daar niet te zijn afgeleverd. Ze probeert Oscar te bellen, maar hij neemt niet op.

Cody is dood. Het kind blijkt gestikt in de afgesloten auto van Oscar. Deze verkeert in paniek en verklaart helemaal niet geweten te hebben dat het kind achter in zijn auto lag. Hij is thuis ingestapt en naar een afspraak gereden. Toen hij drie uur later bij de auto terugkwam, zag hij zijn zoontje. Als dokter heeft hij alles gedaan om het kind te reanimeren, maar zonder succes.

De politie vindt het een heel raar verhaal en neemt Oscar in hechtenis. Hij zit in beperking en mag alleen contact hebben met zijn advocaat. Dit zal verscheidene dagen gaan duren. Intussen voelt Jelka dat haar wereld is ingestort. Ze vindt bij haast niemand werkelijke steun. Haar vader en met hem haar moeder blijken altijd al hun bedenkingen tegen Oscar te hebben gehad. Zelfs hun beste vrienden Kees en Marianne kan ze toch niet helemaal vertrouwen. Alleen jeugdvriendin Lisette is zoals altijd, haar onvoorwaardelijke toeverlaat.

Het wordt Jelka helemaal moeilijk gemaakt als een oudere collega van het ziekenhuis ongevraagd langs komt en aan Jelka vertelt dat haar man vreemdgaat met één van de verpleegsters. ‘In afwachting van het politieonderzoek meen ik dat je dit moet weten’, voegt hij er aan toe. Jelka wijst hem verontwaardigd de deur, maar de dreun komt hard aan.

Auteur

Bernice Berkleef (1991) is journaliste en auteur van kinderboeken en de roman Flame. Dit boek is haar thrillerdebuut.

 

 

Verrassend

Het dode zoontje van Oscar en Jelka levert een hoop speculaties op hoe dit ultieme drama voor elk ouderpaar heeft kunnen plaatsvinden. In een strakke reeks korte hoofdstukken passeert de ene na de andere hypothese vanuit de verschillende gezichtshoeken der betrokkenen. Daarbij spitst veel zich toe op de vraag hoe het kon dat Jelka zich die ochtend zo kon verslapen. Na een buitengewoon spannende sequens van acties eindigt deze uitstekende thriller met een uiterst verrassend slot.

Bernice Berkleef – Cody. ISBN 978-90-443-5490-4, 272 pagina’s, € 15,00. Amsterdam: The House of Books 2018

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.