De naakte man

Tegenslag op tegenslag

Voortdurend verdacht door de politie.

Rudy Saer, vrijgezel en bezitter van een bloeiende winkel, wordt geconfronteerd met een serie tegenslagen: een botsing met zijn geliefde Ford Escort, een caissière die hem besteelt, het overlijden van zijn geliefde hond Max en dan wordt hij ook nog eens beschuldigd van moord.    Het ergste is dat zijn winkel afbrandt. Al deze pechgevallen spelen zich in korte tijd af. Gelukkig gebeuren er ook leuke dingen. Rudy is verliefd geworden op de nieuwe caissière. Hij gaat met haar op vakantie naar de Dominicaanse Republiek. Ze hebben het heel fijn tot hij zijn kapper Johny (wat een toeval!) ontmoet. Die gedraagt zich heel irritant. Tijdens een gezamenlijke vaartocht verdrinkt Johny. 

Auteur

Camille Jacobs (1953) is een Vlaamse schrijver van misdaadverhalen. Aanvankelijk schreef hij alleen verhalen en gedichten. In 2019 begon hij thrillers te schrijven. Hij noemt zichzelf een volksschrijver. Zijn boeken kennen een simpele toegankelijke stijl. Zijn eerste thriller droeg als titel Wraak. Andere titels: Dodelijke afrekening, De waarheid, Moedermoord, Zeventien en De laatste opdracht.

Met Rudy Saer is een hoofdpersoon gecreëerd waar de lezer zich moeilijk mee kan identificeren. Het is een loser en antiheld. Dat beeld ontstaat onder andere door het grote aantal pechgevallen die hem overkomen. De schrijver overdrijft hier nogal. Dat geldt ook voor Rudy’s bemoeienissen met de politie. Vele keren benaderen ze hem. De eerste keer gaat het om een moord. Tijdens een boswandeling komt Rudy een naakte man tegen die hem bewusteloos slaat. Als hij bijkomt blijkt de man vermoord te zijn en wordt hij als verdachte gezien. Dat gebeurt nog enkele keren. terwijl Rudy niet bepaald het type van een moordenaar is. Meestal ontbreekt ook elk motief voor een moord. Slordig werk van de politie. Toch blijven ze Tudy benaderen en beschuldigen van moord, zelfs van de dood van Johny in de Dominicaanse Republiek.

Het boek bevat ook enige romantiek. Rudy’s liefde voor de Turkse Arzu vormt een mooie tegenhanger voor het geweld. Het is een ontroerende romance. Het feit dat het om een Turkse vrouw gaat is voor de schrijver aanleiding om de lezer uitgebreide les te geven over de Islam. De relatie is verboden en Arzu zou uitgehuwelijkt worden. Voor haar was al een huwelijkskandidaat uitgezocht in Turkije.

Een ander onderwerp waarover Jacobs nogal uitweidt is homoseksualiteit. Eerst gaat het om Atol, de broer van Arzu. Hij is homo en moslim. In de Islam is homoseksualiteit streng verboden. Athols geaardheid is alleen bij zijn zus bekend. Voor zijn ouders moet het geheim blijven. De besproken homoseksualiteit gaat niet over relaties, maar vooral over prostitutie, waardoor een  wat eenzijdig en negatief beeld van deze geaardheid ontstaat.

Het is Camille Jacobs weer gelukt een boeiende thriller te schrijven. Het boek zou nog spannender geweest zijn als hij iets zuiniger geweest zou zijn met pechgevallen en moorden. Liever ook geen schoolmeesterachtige uitweidingen.

Camille Jacobs – De naakte man. ISBN 978-94-6437-926-6, 332 pagina’s, € 24,00 Enschede: BoekenGilde 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.