De Waarheid

Moorden voor een vaccin

Hoofdinspecteur Beekaert wordt geconfronteerd met de moord op een Kroatisch echtpaar. Bij zijn opsporingen blijken er raakvlakken te zijn met de dood van zijn eigen ouders en de onderzoekingen van zijn vader op het gebied van Spaanse griep.

Het rechercheteam van Genk onder leiding van hoofdinspecteur Vasco Beekaart treft twee lijken aan. Het gaat om een echtpaar dat een appartement bewoonde in de flat waar ook Vasco woont. Ze hielden zich bezig met het importeren van wijn uit Kroatië. Als blijkt dat er ingebroken is in de garagebox van Vasco wordt zijn persoonlijke betrokkenheid met deze zaak groot. Zijn box is gevuld met dozen van zijn overleden vader, die dossiers met onderzoeksgegevens bevatten. Zijn vader bestudeerde de Spaanse griep in Kroatië en werkte ook aan een serum. Het politieonderzoek breidt zich uit naar Antwerpen, Luik en Kroatië. Ze krijgen te maken met niets ontziende misdadigers die een moordaanslag plegen op een rechercheur en een politieman ontvoeren. Deze zaak veroorzaakt grote veranderingen in het leven van Vasco.

Auteur

Camille Jacobs komt uit het zakenleven. Zijn hele leven al schreef hij verscheidene manuscripten en gedichten. Na zijn pensionering begon hij op aandringen van zijn vrienden met schrijven. In 2019 kwam zijn eerste boek uit, de thriller Wraak. Na dit succesvolle begin ging hij door met schrijven. Hij zegt van zichzelf dat hij geen literair schrijver is. Een volksschrijver noemt hij zichzelf. Inmiddels heeft al weer twee thrillers geschreven: Dodelijke afrekening en De Waarheid. Zijn vierde boek Moedermoord komt binnenkort uit.

Opvallend aan deze thriller is de rijke inhoud. Het gaat niet om één zaak, maar om verscheidene. Ze lijken verschillend, maar ze blijken alle met elkaar te maken te hebben. De plotopbouw is heel goed gelukt. Daarnaast speelt ook de persoonlijke geschiedenis van Vasco een rol.

Een mooie afwisseling vormen de hoofdstukken die zich in Kroatië afspelen. Het plaatsje Cavtat aan de Dalmatische kust vlak bij Dubrovnik wordt heel schilderachtig beschreven, bijna een tekst van een reisorganisatie. Maar ook daar vinden moorden plaats en zijn er veel geheimen die om onthulling vragen.

Een onderwerp dat aan onze coronatijd doet denken is het verhaal van de Spaanse griep. Indertijd werd dit gevaarlijke virus als wapen ingezet. In deze roman wordt gezegd dat de ziekte in Kroatië plotseling was gestopt. De grote vraag: was daar gebruik gemaakt van een vaccin? Waarschijnlijk was de vader van Vasco, de geleerde Leo Beekaert, met een onderzoek bezig in Kroatië naar dit vaccin. Hij deed dat voor de universiteit van Luik. Hadden het ongeluk van Leo en het ontslag van zijn collega met dit onderzoek te maken? Deze vragen vormen een spannend onderdeel van het boek en de parallellen met ons coronavirus zijn interessant.

Veel aandacht besteedt de auteur aan de persoonlijke achtergronden van de personages. Met name aan de introductie van hoofdinspecteur Beekaert worden verscheidene bladzijden besteed. Er is dus niet direct actie, een wat traag begin voor een thriller. Al gauw komt het eerste lijk doorzeefd als een vergiet …. Doorzeefd met blauwe bonen. Een niet zo geslaagde beeldspraak. De vrouwelijke hoofdpersoon wordt vooral beschreven om haar fraaie uiterlijk. Een voorbeeld. Ik bekijk haar. Er flitsen meteen andere gedachten door mijn hoofd. Toch sexy, die spannende jeans met daarop een topje van soepele stof, waaruit je kan concluderen wat er zich daaronder bevindt.

De Waarheid is een knap vertelde, spannende thriller. Boeiend vertellen wordt wel eens ondergewaardeerd. Deze thriller is een boek dat lekker weg leest en waarmee je je optimaal kunt ontspannen.

Camille Jacobs –De Waarheid. ISBN 978-94-640-2573-6, 330 pagina’s, € 22. Enschede: Boekengilde 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.