Zes

Wraak rijpt en rust nooit

Vijf zondagskinderen vrezen voor hun leven.

Eddy (Ed) De Keyser, drie woorden. Ze staan al jarenlang voor een personalityshow met succes, een wekelijkse show waarin tv-ster Eddy De Keyser belangrijke en interessante mensen ondervraagt: Vier op een Rij, voor minder doet hij het niet. Maar er lijkt een kentering te ontstaan, Eds succes is tanende. Het vreet aan hem, hij zoekt troost in snuiven en slikken, flikflooit met vrouwen die hij allerlei beloften doet. Maar hij ziet zijn persoonlijk leven veranderen in een hel. Op een avond heeft hij vier invloedrijke gasten, oude maten uit zijn jeugd toen ze dezelfde chique school bezochten waar ze arrogant de boventoon voerden. Nu is Ed bot, hij neemt de vier mannen flink te grazen over een groots, maar zeer omstreden bouwproject. De volgende dag wordt in zijn woonboot zijn lijk gevonden. Heeft hij zelf een eind aan zijn leven gemaakt, radeloos omdat zijn succes voorbij is? Of is er meer aan de hand?

Als het rechercheduo Sander en Tessa in Eds verleden duikt, op zoek naar een antwoord, houden de vier oude vrienden die Eds laatste gasten waren hun hart vast. Zij weten iets wat de politie niet weet, ze delen – met Ed – een vreselijk geheim uit vroeger jaren. In 1985 waren ze alle vijf betrokken bij een zwaar misdrijf. Hun milieu, hun sociaal invloedrijke ouders konden ervoor zorgen dat het kwaad buiten beeld geschoven werd. Daardoor liepen de jongens geen strafblad op dat hun toekomstige carrière onmogelijk zou hebben gemaakt. Zaak was natuurlijk wel dat er nooit meer een woord naar buiten zou komen over hun vergrijp. En nu dreigt de politie het geheim op te rakelen. Was er indertijd een getuige geweest? Een nummer Zes die nú zijn kans schoon zag, die eindelijk wraak kwam nemen?

Auteur

Rudy Morren (1963) is auteur, scenarist van films en televisieseries en een inmiddels gevestigd thrillerschrijver. Hij debuteerde in 2019 met Wild Vlees, daarna volgden andere misdaadromans. Voor Sneeuwspoor en Verdronken land ontving Morren de prijs en later de nominatie voor de Hercule Poirot Prijs.

Wie de ondertitel leest: ‘Wraak rijpt en rust nooit’, krijgt de indruk dat de auteur de spoiler van zijn verhaal weggeeft. Zo eenvoudig ligt het ook, maar anderzijds ook weer niet. Want de dader van een of meer moorden loopt grillige wegen af voor hij in de kraag gevat kan worden, áls dit de recherche al lukt…

Een mooie thriller, in het begin ietwat chaotisch om te lezen omdat de auteur per hoofdstuk van 1985 naar 2023 springt. Die hinkstapsprong moet wennen. Is dat eenmaal het geval dan daalt de rust over de lezer om weer tot grote spanning te worden gebracht door de lijn van dit vernuftige verhaal.

Rudy Morren – Zes. Wraak rijpt en rust nooit. ISBN 9-789-464-10403-5, 272 pagina’s, € 22,99. Antwerpen: Uitgeverij Horizon 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.