Sneeuwspoor

Foute beslissingen

Als je met de duivel wedt, zet dan nooit je kinderen in.

Peter is een veelbelovende gynaecoloog en geniet een glanzende reputatie. Niet weinig gestimuleerd door zijn eveneens eerzuchtige vader, die van het ziekenhuis geneesheer-directeur is, heeft Peter zijn positie ook aan hem te danken. Peter is getrouwd met Caroline. Zij is een begenadigd pianiste. Hun knappe dochter Nathalie gaat richting de zestien jaar. Dat moet een groot feest worden. Dit blijkt helaas anders te lopen.

Het is min 20 graden, maar de gierende noordooster voelt nog veel kouder aan. Er komt een volgende sneeuwstorm aanzetten. Iedereen die niet dringend de deur uit moet, wordt aangeraden thuis te blijven.

Peter heeft in zijn Audi hierop geen acht geslagen. Hij geeft geen meter toe aan de SUV die door de bossen voor hem uit racet. Hij stuift met zijn wagen achter de soms slingerende SUV aan.

De bestuurder van de grote terreinwagen schrikt zich lam als een hert frontaal tegen de grille klapt. Door de slag van de botsing slipt de SUV over het wegdek en in een poging om de bosrand en de dennen te vermijden gooit de chauffeur het stuur om naar de andere kant van de weg. De hoge auto raakt uit balans. Een fractie later gaat hij een paar keer over de kop.

Peter gaat vol in de remmen en wacht op de klap. Aan de overkant van de weg, langs de greppel, staat een boom. Een dampende straal bloed loopt langs de stam naar beneden. De sneeuw aan de voet kleurt rood. Het is de winter van 2020. Een drama voltrekt zich.

Twee jaar daarvoor werd Nathalie 15 jaar. In hun prachtige villa aan de rand van de stad werd het feest groots gevierd. Een stoet vrolijke vriendinnen, een trotse moeder en vader, heerlijkheden, cadeaus en uitzicht op een zonnige toekomst zorgden voor ieders vreugde. Daarom kwam dat telefoontje van zijn vader uit het ziekenhuis, of Peter even wilde komen voor een routineoperatie, niet goed uit. Helaas kon Peter geen ‘nee’ zeggen.

In 2019 zal de zestiende verjaardag niet het grote feest worden. Peter zal steeds heftiger met zijn nachtmerrie moeten leven. Waar is zijn dochter gebleven? Zit de oplossing in de voor hem uit stuivende SUV?

Auteur

Rudy Morren (1963) is Vlaams acteur en scenarioschrijver. Na Wild vlees is deze nieuwe thriller Sneeuwspoor een buitengewoon enerverende vertelling over een opgejaagde gynaecoloog die alles in het werk stelt om zijn reputatie, zijn vrouw en dochter veilig te stellen.

 

Het verhaal wisselt voortdurend tussen de vijftiende en zestiende verjaardag van dochter Nathalie en de dramatische ontknoping weer een jaar later. Terwijl flashbacks en flashforwards gemakkelijk de spanningsboog kunnen schaden, is dat in dit geval beslist niet het geval. De auteur is een geweldenaar in het opbouwen van een meesterlijk plot waarbinnen de tijdswisselingen volkomen functioneel zijn en de horror van het verhaal helemaal ten goede komen.

In tergend tempo wordt de lezer meegenomen in het mysterie van de woeste, winterse achtervolging van de Audi en de SUV. Peter komt na de klap pas tot de ontdekking dat, als je met de duivel wedt, het beter is je kinderen niet tot inzet te maken.

Sneeuwspoor is een voortreffelijk gecomponeerde thriller die op geen enkel moment teleurstelt. Een echte aanrader voor iedereen die wil huiveren als het noodlot wordt getart.

Rudy Morren – Sneeuwspoor. ISBN 978-94-639-6295-7, 304 pagina’s, € 22,99. Amsterdam: Uitgeverij Horizon 2020.

NB Dit boek is bekroond met de Hercule Poirotprijs 2020 voor het beste Vlaamse misdaadverhaal.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.