Borduren in het donker

Oorlog verandert alles

Terug naar Frankrijk.

De huidige oorlog in Oekraïne doet met zijn loopgraven en gevechten om een klein lapje grond denken aan de Eerste Wereldoorlog, die ruim een eeuw eerder werd gevoerd, onder andere in Frankrijk. Daar moet de Schotse arts Alistair MacEwan zwaargewonden in leven proberen te houden onder ongelooflijk beroerde omstandigheden en met een groot gebrek aan medicijnen en andere hulpmiddelen. Hij werkt zich uit de naad totdat hij niet meer kan en volledig instort. Op een Frans chateau woont Ghislaine, die al haar verwanten en haar verloofde in de oorlog heeft verloren. Zij weet Alistair liefdevol zodanig op te lappen dat hij weer naar huis kan, naar zijn vrouw Briony en hun kinderen. Maar de man blijft een wrak, ondanks alle liefde en toewijding. Jaren later keert Alistair terug naar het chateau.

In dit raamwerk speelt zich deze novelle af. Het zou zonde zijn meer van het verhaal weg te geven, want dat gaat ten koste van het leesplezier. Wees gerust, ook de titel wordt verklaard.

Auteur

Juul Martin Williams (Breda, 1959) studeerde geschiedenis en filosofie aan de Universiteit van Tilburg en de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Ze werkte onder meer als redacteur, copywriter, keynote speaker, vormgever en koordirigent. Ze schrijft sinds de brugklas poëzie, fictie en non-fictie in het Nederlands en het Engels en recenseert poëzie voor Literair Nederland,. In 2022 verscheen haar debuut, de novelle De kwartiermaker. En dan nu deze novelle Borduren in het donker. Ze werkt momenteel aan een trilogie als vervolg hierop en samen met componist Arjan van Baest aan een opera.

Ondanks de beperkte omvang van deze novelle, nauwelijks meer dan een boekenweekgeschenk, weet de auteur de verschrikkingen van de oorlog en de gevolgen ervan voor sommige mensen en hun dierbaren uitstekend neer te zetten. De drie hoofdpersonen, de arts en de twee vrouwen die hem onbaatzuchtig liefhebben, worden ragfijn beschreven. De sfeer die ze over weet te brengen deed me tijdens het lezen denken aan De herinnerde soldaat, het meesterwerk van Anjet Daanje, overigens een totaal ander boek over gevolgen van de Eerste Wereldoorlog.

Een fijnzinnige novelle van een auteur waar ik graag meer van wil lezen.

Juul Martin WilliamsBorduren in het donker. ISBN 978-94-649-1014-8, 116 pagina’s, € 14,00. Eigen beheer 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eerste Wereldoorlog, Novelle. Bookmark de permalink.