Eeuwige Almanak

366 bijzondere dagen

30 januari Dag van de Croissant.

De jaarlijks verschijnende Enkhuizer Almanak (vanaf 1680!) bevat een allegaartje van feestdagen, markten, astronomische gegevens, weersvoorspellingen, volksvertellingen en weetjes. Dit merkwaardige en folkloristische werkje inspireerde een aantal vrolijke lieden tot het uitbrengen van een ‘duurzaam alternatief’, een feestelijk drukwerkje dat onbeperkt houdbaar een eeuwigheidswaardige woordkunst alsmede illustraties bevat.

En zo komt u tussen 1 januari en 31 december diverse bestaande en verzonnen gedenkdagen tegen, zoals de Dag van je Ex, de Dag van de Watersnoodramp, de Werelddag van de Barkeeper, Internationale Vrouwendag, de Wereld Tapirdag, de Dag van de Zonnebrand, de Internationale Sushidag, de Dag van het Sprookje, de Kop-van-Jutdag, de Dag voor het behoud van de Ozonlaag, de Dag van het Hart, de Nationale Vondeldag, Wereld Aidsdag en Oudejaarsavond. Elke dag wordt meestal neergezet en vaak gerelativeerd met een rijmpje of een tekening en afgesloten met een opmerking over de instelling ervan.

Samenstellers

De virtuoze plezierdichters, gelauwerde woordkunstenaars. Kinderen en kleinkinderen van Drs. P. Frank van Pamelen (1965), Ivo de Wijs (1945), Kees Torn (1967) en Theo Danes (1983) stelden deze bundel samen en leverden een groot aantal bijdragen. Verder treffen we onder de auteurs niet alleen bekende humoristen aan als Cees Buddingh, Dries van Wissen, Drs. P. (natuurlijk), John O’Mill en Kees Stip, maar ook, het zal u verrassen, Anton de Kom, Dirk Witte, Friedrich Nieizsche, Joost van den Vondel, Molière en Multatuli.

Cartoonist Matthias Giesen (1968) verzorgde de illustraties.

23 juli is de geboortedag van Theo Beckman. Ze wordt die dag geëerd met de Kruistocht-in-spijkerbroekendag:

Lodewijk de Heilige

Liet zijn vrouw met een kuisheidsgordel beveiligen

Zei haar dat ze niet van huis mocht

En ging vervolgens zelf op Kruistocht

Het vaak door mijn vader geciteerde rijmpje op Wereld Weduwendag zou afkomstig zijn van Jacob Cats:

Wie worsten koopt of weduwen trouwt

Weet nooit wat daar is ingedouwd.

Uiteraard komen de liefhebbers van Drs. P. ruimschoots aan hun trekken, met onder andere fragmenten uit Troika hier, troika daar en Tante Constance en Tante Mathilde.

Wat dacht u van 30 december, de Dag van de Planning van Goede Voornemens?

Mijn plan mezelf voortaan

Niet nodeloos te kwellen

Door alles uit te stellen

Blijft nog een jaartje staan.

Een werkje als dit ontkomt niet altijd aan een zekere meligheid. Een enkele keer stemt een serieuze dag of quote tot nadenken. Maar meestal is het (al dan niet hard) lachen. Ik mag dat wel.

Frank van Pamelen et al. – Eeuwige Almanak. 365 bijzondere dagen. ISBN 978-90-388-1432-2, 375 pagina’s,  € 19,99. Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen. Bookmark de permalink.