Gebroken zielen

Het verleden blijft zich roeren

Moeder vangt de klappen op.

Na een verstikkende relatie met een man die een seriemoordenaar bleek te zijn en ook zijn vrouw ervan langs gaf is Margot weer een vrije vrouw. Ze besluit haar leven een wending te geven en begint aan een opleiding verpleegkunde. Tijdens haar stage op de afdeling Spoedgevallen wordt er een meisje binnengebracht dat zichtbaar mishandeld is. Margots hart slaat een slag over, uit medelijden en omdat haar verleden opspeelt. Maar voor het meisje behandeld kan worden en wetsdokter Oliver een melding naar de politie kan doen, komt met veel misbaar een vrouw binnen, het blijkt de moeder van het kind. Ze gaat tekeer als een viswijf en neemt haar dochter mee naar huis, woedend dat ze naar de Eerste Hulp gegaan is.

Het weekeind erna wordt moeder gevonden, zwaar mishandeld en daarna vermoord. Eenzelfde situatie herhaalt zich, nu is het de dochter van een minister die met een alcoholvergiftiging wordt binnengebracht en meteen daarna door haar landelijk bekende moeder scheldend opgehaald. Ook deze moeder vindt op gruwelijke wijze de dood. Margot heeft bij beide meisjes dienst gehad, maar aarzelt of ze Oliver mag wijzen op de overeenkomst. Moet ze zich niet aan haar ambtsgeheim houden? Oliver stelt haar gerust en, meer dan dat, hij laat haar merken hoezeer hij op haar gesteld is. Hij weet van Margots verleden, benadert haar voorzichtig.

Met die wetenschap, via een omweg bij de politie op tafel gelegd, kunnen de dienaren van Hermandad verder. Twee doden na een ruzie tussen moeder en dochter… Ze willen een derde geval voorkomen. Maar in het ziekenhuis en bij de politie vragen medewerkers zich af hóe de moordenaar aan zijn gegevens kwam van een dochter op de Eerste Hulp en een moeder die haar daar woedend vandaan kwam sleuren. Wordt er van binnenuit gelekt?

Intussen herinnert een ander meisje zich de ellende van twaalf jaar geleden. Gelukkig heeft haar broer Frederik beloofd dat hij haar voortaan zal beschermen. Hoe? Dat hindert niet. Als ze maar voort kan zonder demonen. Haar ziel is gebroken door haar verleden waarin haar kwaadaardige moeder een angstig grote rol speelde.

Auteur

Lotte Leenaerts (1993) uit het Vlaamse Rijkevorsel schrijft al sinds ze vijftien jaar oud is. Aanvankelijk had ze psychologie willen studeren, maar boeken en taal trokken uiteindelijk toch aan het langste eind. Ze ging Taal- en Letterkunde studeren en werkt op de bibliotheek in Malle. In mei 2022 kwam haar debuut Trouw uit. De enthousiaste ontvangst stimuleerde haar verder te schrijven, haar tweede boek werd een psychologische thriller Gebroken stemmen. Dit is opnieuw een ‘gebroken-boek’, als een antwoord op Lottes liefde voor de boekenwereld en haar interesse in de psychologie.

De speurtochten van de politie, de altijd drukke ziekenhuiswereld en de voorzichtig opbloeiende liefde tussen Margot en Oliver geven dit vlot geschreven boek een heerlijke sfeer.

Leenaerts schrijft als een trein en vergeet daarbij niet het voorbijglijdende landschap achter de ramen in te kleuren. Grote complimenten. Dit is een heerlijk ontspannend boek.

Lotte Leenaerts – Gebroken zielen. ISBN 978-94-6401-954-4. 301 pagina’s, € 22,- . Kalmthout: Pelckmans Uitgevers 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.