Gebroken stemmen

Het verleden het zwijgen opgelegd

Hoe handelt een seriemoordenaar?

Anthony is een rotzak, dat is duidelijk. Hij handelt in woningcamera’s en houdt daarmee op die manier zelfs zijn bange partner Margot tijdens haar werk in een broodjeszaak in de gaten. Hij is ook niet vies van fysiek geweld. Het is onvoorstelbaar dat Margot niet al lang bij hem is weggegaan. Maar Anthony doet meer. Hij moordt. Maar dat weet híj alleen. En de slachtoffers die hij maakt, maar die kunnen dat nooit navertellen.

In het dorp Zoersel vinden wandelaars het lijk van een jonge vrouw met rood krullend haar. Ze waarschuwen onmiddellijk de politie. De patholoog-anatoom (wetsgeneesheer) Alexander constateert dat de vrouw op een vreselijke manier aan haar eind gekomen, ze is verdoofd met een ketamine-injectie, ontvoerd, mishandeld, daarna gewurgd en vlak voordat de dood intrad met een mes in haar keel gestoken en doodgebloed. Daarna is het lichaam in de struiken gedumpt, waar ze is gevonden. De politie vraagt voormalig gerechtspsycholoog Jade Van Hoof of zij wellicht hulp wil verlenen. Kan zij op basis van deze gruwelen misschien vertellen wat voor type de dader is geweest? Jade heeft een persoonlijk drama achter de rug met commissaris David Speltinckx, maar ze wil toch haar steentje bijdragen om deze dader te helpen vinden. Voor ze zover zijn wordt er een nieuwe dode gevonden: opnieuw een vrouw met rood krulhaar, die op dezelfde gruwelijke manier is toegetakeld voor ze stierf. De dader lijkt een seriemoordenaar. Ze móeten hem vinden voor hij opnieuw toeslaat. Als dat maar gaat lukken.

In zijn afgelegen woning wacht Anthony zijn volgende kans af. Hij is nog lang niet klaar met zijn mensonterend werk. Hij houdt intussen Margot in zijn greep die steeds banger voor haar partner wordt. Waarom hij die dingen doet? Daar komt de lezer (nog) niet achter.

Auteur

Lotte Leenaerts (1993) uit Rijkevorsel schrijft sinds haar tienertijd. Ze werkt in de bibliotheek in Malle. In mei 2022 kwam haar debuut Trouw uit, een roman. Dit is haar tweede boek, waarin ze voor een heel ander genre kiest, dat van de psychologische thriller. Het succes van haar roman heeft heel stimulerend gewerkt, vertelt ze in een interview. Na ‘Gebroken stemmen’ staat het volgende boek alweer op stapel, dat voorjaar 2024 uitkomt. Ook daarin spelen Jade en David een rol, maar niet meer als sleutelfiguren.

Het benoemen van Anthony als ‘nog niet gevonden’ dader is niet het weggeven van een spoiler. Leenaaerts schrijft haar boek vanuit verschillende perspectieven: dat van de politie en van Jade én dat van de dader Anthony. Zo ontdek je al lezend hoe het net zich om de dader sluit. Een originele opzet.

Dit is een echt ontspannend vrouwenboek. Veel gevoel voor sfeer, voor kleding, voor kwikjes en strikjes, voor gevoel en liefde en een flinke dosis emotie. De moordenaar is een rotzak, dat moge duidelijk zijn, maar hij wordt niet gevangen na wilde achtervolgingen maar door knap en tactisch speurwerk.

Een lekker boek. Ga zo door Lotte Leenaerts. Je hebt nog heel wat te schrijven!

Lotte Leenaerts – Gebroken stemmen. ISBN 978-94-6401-955-1, 312 pagina’s, €22,00. Kalmthout (B): Pelckmans Uitgevers 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.