Verhalen uit de volgwagen

De wereld van de wielercoach

‘Ik heb vijf keer geplast’.

Kees Pellenaars

Wanneer ik het woord ploegleider hoor denk ik allereerst aan Kees Pellenaars, ‘den Pel’, met een grote sigaar in het hoofd. Daarna komen de ruziënde Peter Post en Jan Raas bij me voor de bril. En nog later misschien Johan Bruyneel, de partner in crime van Lance Armstrong. Een bont gezelschap dus. Wat doet een ploegleider precies en hoeveel invloed heeft hij nu eigenlijk op het koersverloop? Wat gebeurt er allemaal achter de schermen? Daarover gaat het in dit boek.

Auteur

Lidewey van Noord (1965) schreef verschillende wielerboeken, waaronder Pellegrina en het ontroerende De Spaanse renner. Beide boeken werden genomineerd voor de Nico Scheepmaker Bekeri, de vakprijs voor het beste sportboek van het jaar.

Bij veel non-fictieboeken geeft de inhoudsopgave een goed beeld van de inhoud en dat is ook hier het geval. Ik noem ze hier achtereenvolgens: Beroep ploegleider; De kwaliteiten van een moderne wielercoach; De mannen en de vrouwen, gescheiden werelden; De relatie ploegleider renner; Van talent naar top; een ploeg smeden; De (al dan niet onmogelijke) taak van de bondscoach; Verliezen; Winnen; Klein en groot bedrog; Rivaliteit; De val en de weg terug; Afscheid van een renner.

Genoemde onderwerpen worden uitvoerig behandeld, misschien wel wat te uitvoerig, waardoor er (te) weinig ruimte  is voor de sappige anekdotes die de modale wielerliefhebbe in een dergelijk boek verwacht. Ze zijn er wel, maar er wordt bepaald niet kwistig mee gestrooid.

Steven de Jongh

Laatst vroeg ik (Steven de Jongh; AK) een Spaanstalige jongen die niet zo goed Engels spreekt wat er in zijn ogen goed was gegaan. Hij begreep de vraag volledig verkeerd en antwoordde ‘Ik heb vijf keer geplast.’ Iedereen lag helemaal gevouwen, maar ik bleef heel serieus en zei ‘Oké. En wat ging er mis in jouw ogen?’ Die vraag begreep hij wel. Als ik hem had uitgelachen, was hij dichtgeklapt. Nu kwam hij alsnog met een aantal punten.

Interessant is de visie op het wielrennen van de Australische ploegleider Allan Peiper. Wielrennen is voor hem de passie in zijn leven, maar dat was niet genoeg:

Mensen die topsporter willen worden zijn volgens hem geen gewone, uitgebalanceerde mensen. ‘Mensen die blij zijn met zichzelf en hun leven hebben niet die sterke behoefte om zich te bewijzen, om te winnen en de beste te zijn. De willen zichzelf geen pijn doen, niet lijden en niet zulke grote offers brengen.’

Het boek is goed geschreven en biedt veel interessante informatie voor de échte wielerliefhebber. In voetnoten staan de geraadpleegde bronnen vermeld en het verhaal wordt afgesloten met een register van de vermelde ploegleiders.

Lidewey van NoordVerhalen uit de volgwagen. De wereld van de wielercoach. ISBN 978-90-450-4639-5, 224 pagina’s, € 22,99. Amsterdam: Atlas Contact 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Wielrennen. Bookmark de permalink.