De Spaanse renner

Gevlucht uit de Vuelta

Ondergedoken bij een Brabantse boer.

De Vuelta (Ronde van Spanje) start dit jaar in Utrecht. Ter gelegenheid daarvan schreef Lidewey van Noord dit boekje. Als de renners door Brabant rijden veroorzaakt Miguel Correal, een van de favorieten, een valpartij waarbij de andere favoriet Vendelaar ernstig gewond raakt. Hij wordt naar het ziekenhuis gebracht. Miguel raakt in paniek  en verlaat de koers. Ook hij valt en ligt bewusteloos in de berm. Daar wordt hij gevonden door de boer Jan Peters die hem meeneemt naar zijn boerderij. Wat de wedstrijd betreft: Miguel is spoorloos.

Auteur

Lidewey van Noord (1985) schreef het veelgeprezen Pellegrina dat opgenomen werd in de shortlist van het Sportboek van het jaar. Andere boeken: Peter Sagan en Terug naar de natuur. Ook schrijft zij verhalen en columns voor kranten en tijdschriften.

Miguel Correal wordt uiteindelijk gevonden door de ploegleiding, maar hij weigert met hen mee te gaan. Hij trekt zich niets aan van hun dreigementen. Miguel  voelt zich heel schuldig over de valpartij. Hij  gaat naar Vendelaar in het ziekenhuis. Deze is ontwaakt uit zijn coma. Miguel wil hem overtuigen dat het om een ongeluk ging. Vendelaar gelooft hem niet en wil zijn excuses niet aanvaarden. Miguel heeft nu ineens een hekel aan de topsport die qua voeding en training zo veeleisend is. Zijn verblijf op de boerderij bevalt hem goed. Al heel gauw werkt hij mee. Hij redt zelfs een pasgeboren kalf door het te reanimeren. Hij heeft een goede klik met de boer Jan Peters, een man alleen.

De Spaanse renner is een ontroerend boek. Het is heel bijzonder het proces te volgen van de zich ontwikkelende vriendschap. Ook de gedachten van Miguel over de topsport zijn interessant. Hij neemt geleidelijk afstand en leeft zijn leven zonder alle strenge regels. Toch komt er een moment dat hij weer op zijn fietst stapt en zichzelf gaat testen met de fietscomputer. Hij denkt aan zijn vader en zijn ploegleider die hij zo heeft teleurgesteld. Misschien vindt hij de liefde voor het fietsen terug, als hij zijn best maar doet. Hij boekt een ticket en vertrekt met een taxi. Het afscheid is moeilijk. De mannen zijn erg op elkaar gesteld geraakt. Jan blijft eenzaam achter, hij heeft het erg moeilijk.

De schrijfster heeft zich bij het schrijven van dit boek laten inspireren door een van haar lievelingsfilms: De Poolse bruid, een ontroerende film over een boer die zich ontfermt over een Poolse vrouw, een gevluchte prostituee. In deze film is er ook sprake van een geleidelijk toenaderingsproces.

Een mooi en ontroerend boekje.

Lidewey van NoordDe Spaanse renner. ISBN 978-90-214-6799-3, 138 pagina’s, € 10. Amsterdam: Uitgeverij Volt 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Wielrennen. Bookmark de permalink.