De huisgenoot

Drie vrouwen: een vermoord, een vermist, een verdacht

Geheimen met dodelijk gevolg.

Als junior-verslaggever Oli Groves op 5 oktober 2005 het dode lichaam van een vrouw in een donkere hal ziet liggen, schrikt ze zich te pletter. Dit is niet bepaald dagelijkse kost voor haar als leerling-journaliste, maar ze realiseert zich wel meteen dat dit haar kans is om een opzienbarend en smeuïg verslag te schrijven. Haar chef Jo, die haar op pad heeft gestuurd en haar normaal onder toezicht zou houden, is immers afwezig die avond. Oli schrijft haar verhaal: ‘Moord op huisgenoot omgeven door geheimzinnigheid’. Daarin vertelt ze dat de 21-jarige Evelyn Stanley vermoord is. Evelyn deelde haar huis met twee andere vrouwen, Nicole Horrowitz en Alexandra Riboni. Riboni wordt al snel veroordeeld. Nicole is sinds de aanslag niet meer gezien. Tien jaar nadien, op 8 september 2015, wordt de nog steeds vermiste Nicole dood door een jogger gevonden op een afgelegen terrein. Inmiddels volleerd journaliste Oli krijgt, als ‘kenner’, de zaak opnieuw toegewezen. Wat is er gebeurd in die jaren, dat Nicole nu ook is vermoord?

Oli loopt inmiddels tegen de veertig. Ze heeft een relatie met Dean, een bonus-tweeling en droomt van een eigen kind. Maar de constante is dat ze nog steeds bij de krant werkt en mooie verhalen wil schrijven. Als Nicole Horrowitz dood wordt gevonden en de krant haar de zaak toewijst – ze wist immers al van de hoed en de rand – stort ze zich er op. De snelle veroordeling van Alexandra Riboni had haar nooit bevredigd. Nu krijgt ze de kans om uit te zoeken wat er indertijd écht is gebeurd. Ditmaal werkt ze niet alleen. Ze moet samenwerken met Cooper Ng, een podcastmaker die op dat moment een interview met Riboni in voorbereiding had. Het bevalt Oli niets, de man moet nogal een betweter en een nerd zijn, en ze zou liever alleen werken. Maar zin of geen zin, ze werken samen en dat gaat boven verwachting vlot. Er komt een aantal nog onbekende zaken boven tafel, over bijvoorbeeld de manier waarop de drie vroegere vriendinnen hun bijverdiensten regelden. Dat verliep niet altijd in pais en vree.

Auteur

Sarah Bailey woont in Melbourne, Australië. Zij schreef drie thrillers in de Gemma Woodstock-serie. Voor deze drie boeken won ze belangrijke prijzen, waaronder die voor het beste Australische Thrillerdebuut. Ook De huisgenoot werd lovend ontvangen aan de andere kant van de wereld.

In deze misdaadroman is er veel aandacht voor de wereld van politie én van journalistiek. Leuk om dat als buitenstaander te lezen, die verwevenheid en soms tegenstrijdigheid van belangen bij het naar buiten brengen van nieuws. Ook de ups en downs in de relatie van Oli en Dean komen mooi aan bod, dat geeft een misdaadroman nét even wat meer menselijke trekken. De online blog met de aanvankelijk met weerzin begroete Cooper is een heel nieuw facet in een thriller, eigentijds!

Al met al een boek dat niet alleen in de kwesties van dood en leven, maar van meerdere markten thuis is.

Een voortreffelijke thriller die van begin tot eind blijft boeien. Knap werk!

Sarah Bailey – De huisgenoot. Vertaald uit het Engels (The Housemate) door Ireen Niessen, ISBN 9-789-460-084-50-0, 446 pagina’s, €212,95. Baarn: Uitgeverij Marmer 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.