Het spoor van de doden

Spoorloos verdwenen

Kleine Australische badplaats wordt opgeschrikt door een moord en een verdwijning.

Het journaal opent met een zojuist gemelde moord in Fairhaven, een badplaats zo’n 800 kilometer ten noorden van Sydney. Een zeventienjarige jongen is thuis doodgeslagen en de politie roept iedereen die iets gezien of gehoord heeft op zich te melden. Bovendien willen ze informatie over een vermist tienermeisje, een bekende van de doodgeslagen jongen, die zaterdagavond voor het laatst werd gezien op een huisfeest.

Rechercheur Gemma Woodstock is op dat moment in de rouw. Haar ex-partner Scott is overleden. Ze hebben samen een zoontje van acht, Ben, dat door Scott samen met zijn vrouw, die nu weduwe is, werd opgevoed.

Gemma neemt kennis van de moord en de verdwijning in Fairhaven en hoort dat de politie ter plekke hulp zoekt. Zeker ook als afleiding vraagt ze om tijdelijk te worden gedetacheerd. Haar zoontje Ben wil ze meenemen.

Hoewel sommigen zich afvragen of dit wel een goede manier van rouwverwerking is, zet Rechercheur Woodstock door. Ze heeft een prettig telefoongesprek met Celia Tran, de hoofdinspecteur aldaar.

Hij praat haar alvast bij.‘ We zitten met een doodslag en een vermissing, maar we weten niet of er tussen beide een verband is.’ ‘Hoe is de jongen omgekomen?’, vraagt Gemma. ‘Doodgeslagen in de garage van zijn huis’, antwoordt de hoofdinspecteur, ‘Verwondingen aan het hoofd.’

Dat zou nog eens wat zijn, denkt Gemma Een tienermeisje dat een tienerjongen doodslaat.

‘Is het meisje vaker weggelopen?’, vraagt Gemma. ‘Nee’, zegt Celia Tran, ‘maar de thuissituatie is explosief. De vader heeft een erg kort lontje en mishandelt zijn vrouw en waarschijnlijk ook de weggelopen dochter. Ze hebben ook een jongenstweeling, maar die wordt met rust gelaten.’

Gemma arriveert met haar zoontje in Fairhaven. Ben komt onder de hoede van de allervriendelijkste echtgenote van het plaatselijk hoofd van politie, die na een auto-ongeluk balend thuis zit. Hij moet knarsetandend toezien hoe, nota bene een vrouw, zijn taken tijdelijk overneemt. Zijn ziekteverlof was de reden om hulp van buiten in te roepen.

Rechercheur Woodstock wordt na aankomst natuurlijk nader ingelicht. De vermoorde jongen heet Rick Fletcher. Hij heeft een oudere broer en een oudere zus. Beide ouders leven nog en zijn nog samen.

Dat geldt ook voor de ouders van het vermiste meisje. Vader Daniel Clarke is echter een gewelddadige alcoholist. Hoezeer de politie soms ook aandrong, zijn vrouw Dorothy durft geen aangifte te doen wegens huiselijk geweld. Hun oudste dochter Abbey is de vorige dag door vader Daniël opgegeven als vermist.

Vader Daniël is ervan overtuigd dat Rick Fletcher in de verdwijning de hand heeft gehad. Zeker omdat getuigen vertellen dat Rick en Abbey eerder een knallende ruzie hebben gehad.

Auteur

Sarah Bailey is een Australische schrijfster van thrillers. Ze schreef een trilogie rond rechercheur Gemma Woodstock met de titels: Het duistere meer, In de donkere nacht en Het spoor van de doden. Uiteraard is het meestal de moeite waard om in verband met de ontwikkeling van de personages de delen van een trilogie in volgorde te lezen. Wie aan dit laatste deel Het spoor van de doden begint, zonder kennis van de vorige twee delen, zal af en toe wel wat missen. Echter, dit boek is zo briljant geschreven dat het op zich zelf ook een heerlijke thriller is.

Het komt namelijk niet vaak voor dat de lezer van een misdaadverhaal zo verwend wordt met een voortdurende hoge graad van volgehouden spanning, dat enkele onduidelijkheden, die teruggrijpen op de eerste twee boeken van de trilogie, geen struikelblok vormen.

Het voordeel van een klein stadje waar afschuwelijke misdaden worden gepleegd is een hoop roddel en een beperkt aantal personages die allemaal flink verdacht zijn. Het wordt helemaal een sociaal wespennest als Gemma ter ore komt dat een aantal jaren eerder ook al eens twee jonge mensen verdwenen zijn.

Deze thriller is een echte ouderwetse jacht op de misdaad met een mooi plot, onverwachte wendingen en een spectaculaire ontknoping.

Absoluut de moeite van het lezen waard.

Sarah BaileyHet spoor van de doden. Gemma Woodstock serie. Vertaald uit het Engels (Where the dead go) door Jetty Huisman. ISBN 978-94-606-8460-9, 448 pagina’s, € 21,99. Baarn: Uitgeverij Marmer 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.