Web van leugens

De waarheid over mijn moeder’

Een gevaarlijk dorp.

Madeline keert na acht jaar terug naar haar geboortedorp Etouffant. Ze had het destijds verlaten vanwege de bekrompen dorpsmentaliteit. Met haar moeder had ze alleen telefonisch contact. Madeline was in die tijd een geslaagde zakenvrouw geworden en in het bezit van twee goed lopende modewinkels in Bordeaux. Ze keert terug omdat haar moeder is overleden. De ontvangst in het dorp is heel onvriendelijk. Het wordt haar kwalijk genomen dat ze haar moeder niet heeft bezocht toen ze ziek werd en overleed.

Auteur

Johnny Bollé is een Vlaamse schrijver van korte verhalen en thrillers. Hij studeerde af als paramedicus. Hij is personal trainer en groepslesgever. Schrijven is al sinds zijn jeugd zijn grote passie. Web van leugens is zijn achtste thriller.

Een groot gedeelte van het boek speelt zich af in 1978 in het dorp Etouffant. Hoofdpersoon is Isabelle. Ze maakt deel uit van een vriendenkring. Er wordt verteld over haar schoolleven op een middelbare school in Argenton-sur-Creuse. Een belangrijke gebeurtenis vindt plaats bij een kermis in het dorp. Haar beste vriendin is Lilou. Beide vriendinnen gaan op vakantie naar Ploumanac’h in Bretagne. In die vakantie gaat het behoorlijk mis, Lilou komt om en Isabelle komt alleen terug. Wat er precies is gebeurd tijdens die vakantie wordt pas later duidelijk.

De tweede verhaallijn speelt in het heden. Madeline, de dochter van Isabelle, is de vertelster. De vroegere vrienden van haar moeder wonen nog in Etouffant en zijn nu oudere personen. Madeline ervaart de sfeer in het dorp als vijandig, dat begint al in de winkel. De winkelierster Pauline zegt tegen haar: je hoort hier niet meer thuis. Madeline neemt zich voor om zo kort mogelijk in Etouffant te blijven. Ze moet naar de notaris, daarna het huis van haar moeder verkoopklaar maken en dan zo snel mogelijk terug naar huis.

Ook de notaris is zeer kortaf en onvriendelijk. Als ze zich in het ouderlijk huis bevindt gebeuren er enge dingen, men probeert haar bang te maken. Cézanne, een vrouw die later in het dorp is komen wonen en die niet tot het vriendenclubje behoort, is de enige die vriendelijk tegen haar is.

Cézanne waarschuwt voor de dorpelingen. Etouffant is een gevaarlijk dorp. Tevens vertelt ze dat de moeder van Madeline onder verdachte omstandigheden is overleden. Madeline doet er verstandig aan om zo snel mogelijk het dorp te verlaten.

Het einde van het boek is buitengewoon spannend. Deze thriller kent geen misdadigers, de hoofdpersonen lijken brave burgers, maar de schrijver wil laten zien dat iedereen die in een bepaalde situatie geraakt in staat is om te moorden. Het aantal doden is groot, daarom is het verhaal niet helemaal geloofwaardig. Desalniettemin is de schrijver er weer in geslaagd om een vlot geschreven bijzonder spannende thriller te schrijven.

Johnny BolléWeb van leugens. ISBN 978-94-931928-9-8, 275 pagina’s, € 21,99. Noordwijkerhout: Uitgeverij LetterRijn 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.