Terschelling

Vredig eiland als decor van de dood

Geschiedenis leeft altijd voort.

Nina Luyten en Floris Wijker zijn met Floris’ ouders op vakantie in hun zomerhuisje op Terschelling. Nina is journaliste, ze heeft het altijd druk en de deadlines en e-mails strijden steeds om voorrang in haar hoofd. Maar op het mooie, rustige Terschelling, omgeven door duinen, meeuwen, de zee en mensen van wie ze houdt glijdt alle stress van haar af. Er dan, vlak voor ze naar huis zullen gaan, komt er een bericht van Floris’ broer Frank die met zijn vrouw Eline en hun twee kinderen op vakantie is in de Costa Brava. Ze hebben een auto-ongeluk gehad en zijn allebei gewond, al is het niet heel ernstig. De kinderen zijn ongedeerd. Floris’ ouders Corine en Wim besluiten onmiddellijk af te reizen om de zorg voor hun kleinzoons op zich te nemen. Ze vragen of Floris en Nina langer in het huisje willen blijven. Floris kan op afstand werken, Nina ook. Dus dat is geen probleem. Dan komt Nina in de eilandkrant een bericht tegen. Daarin kijkt men terug op de dag, precies 25 jaar geleden, waarin Sterre Lieshout dood op het strand werd gevonden. Sterre was Nina’s vriendinnetje, ze waren indertijd met een groep leeftijdgenoten op eilandvakantie. De moordenaar  was nooit gevonden.

Het verhaal blijft door Nina’s hoofd spelen. En omdat ze toch niet weg kan voor een journalistieke klus besluit ze een podcast te gaan maken over ‘de zaak Sterre’. Ze wil met alle betrokkenen uit die tijd gaan praten. Wie weet komen er nieuwe gegevens boven water en leiden die tot een oplossing van deze ‘cold case’. Ze start vol enthousiasme, haalt een aantal onvermoede punten naar boven. En als ze het politierapport heeft mogen lezen komt ze iets te weten dat zij – Sterres beste vriendin toch – nooit geweten heeft. Ze spit verder. Maar niet iedereen is blij met haar speurtocht naar de waarheid rondom Sterres dood.

Auteur

Linda van Rijn (1974) is de schuilnaam van Mariëtte Middelbeek. Merkwaardigerwijs staat in Wikipedia achter de naam van Middelbeek consequent het geboortejaar 1983 vermeld. De auteur is journalist en schrijver. Middelbeek schrijft jeugdboeken, feelgoodboeken, en historische romans. Daarnaast publiceert ze boeken met ervaringsverhalen, onlangs nog verscheen er eentje met verhalen uit de ambulance.  Middelbeek startte in 2011 met vakantiethrillers, haar eerste was Last Minute, en koos voor die boeken het pseudoniem Linda van Rijn. Wie zich achter die naam schuilhield was jarenlang een vraag. Pas in april 2022 maakte de auteur deze twee-eenheid bekend. Elk jaar schrijft ze een zomer- en een wintermisdaadroman. De boeken zijn altijd een enorm succes. De locaties zijn slim gekozen en sluiten goed aan bij de interessesfeer van haar – waarschijnlijk vooral – vrouwelijke lezers.

De boeken van Linda van Rijn staan steeds wekenlang in de Bestseller 60, er zijn inmiddels ruim driemiljoen exemplaren verkocht. Gouden handel.

Ook Terschelling is zo’n mooie locatie. Van Rijn beschrijft zo beeldend de sfeer van het eiland waar het altijd zomer lijkt te zijn, dat je als lezer geneigd bent er meteen een huisje te huren en de koffer te gaan pakken.

En wat er dan mee moet in die koffer?

Dit boek van Linda van Rijn natuurlijk die met haar vlotte pen zand en zomer de pagina’s binnenhaalt, en een heerlijk vakantieboek schreef.

Linda van RijnTerschelling. ISBN 9-789-460-68644-3. 297 pagina’s, €17,50. Baarn: Uitgeverij Marmer 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.