De redder

Een waddenthriller

Zwijgzame redders.

De vondst van skeletresten en een reddingsvest aan de kust van het Britse Northumberland lijdt tot een onderzoek naar de herkomst. Het vest blijkt afkomstig van de jaren geleden in de Waddenzee bij Rottumerplaat vergane sleepboot Pollux, waarvan de meeste leden van de bemanning de ramp konden overleven dankzij een bekwame reddingsactie van een Nederlandse en een Duitse reddingsboot. Alleen de Duitse kapitein van de Pollux verdween in de golven. Zijn de gevonden resten afkomstig van hem?

Voor het onderzoek moeten de Duitse en Nederlandse autoriteiten samenwerken. Het wordt de laatste klus van plaatsvervangend brigadecommandant Geekse Dobbinga voordat ze met pensioen gaat. De afdeling See van de Bundespolizei wijst inspecteur Lieuwe Cupido aan, die een Nederlandse moeder heeft en, wat door zijn meerdere betreurd wordt, ‘de discipline van een Hollander’. Daarom wordt de jonge agent Xander Rimbach aan hem toegevoegd, die ‘in vertrouwen’ Cupido’s baas over de samenwerking moet rapporteren.

Het onderzoek op de Waddeneilanden Ameland en Norderney verloopt stroef, want de voormalige redders willen niets loslaten over de toedracht van de ramp en hun reddingswerk.

Auteur

Mathijs Deen (Hengelo 1962) is journalist, radiomaker en schrijver. Hij studeerde Nederlands in Groningen. Hij publiceerde inmiddels verschillende boeken, waaronder De Wadden en De grenzeloze rivier. Op uitnodiging begon hij aan een serie Krimi’s die tegelijkertijd in Nederland en in Duitsland (in de reeks Ein Fall für Lieuwe Cupido) worden uitgebracht. De Volkskant sprak over een nieuw genre als antwoord op de Scandinavische politieromans. Volgens Vrij Nederland heeft Deen goud in handen met Lieve Cupido.

Het eerste deel De Hollander / Der Holländer werd gevolgd door De Duiker / Der Taucher, dat inmiddels is bekroond met de Gouden Strop 2024. Dit boek is als Der Retter in het Duits verschenen.

Allereerst moet via DNA- en gebitsonderzoek worden vastgesteld of de overblijfselen inderdaad van de kapitein afkomstig zijn. Dat blijkt niet zo eenvoudig want zijn dochter is niet gemotiveerd om mee te werken. Vervolgens komt de tot nu toe onduidelijke toedracht van ’s mans verdrinking aan de orde. De redders spreken elkaar tegen.

Privé probeert Lieuwe Cupido te achterhalen hoe destijds zijn eigen vader, een visser op Texel, is verdronken. Het raakt hem diep dat de toenmalige bemanning de kaken stijf op elkaar houdt. Hetzelfde gebeurt Xander op Norderney. De arme jongen belandt eerst met vergiftigingsverschijnselen in het ziekenhuis en krijgt later ook nog eens klappen.

Waarom werd de kapitein destijds niet gered? Weten Lieuwe en Xander uiteindelijk te reconstrueren wat er op zee gebeurde?

Een met veel empathie geschreven spannende thriller.

Mathijs DeenDe Redder. Een waddentriller. ISBN 978-90-213-4172-9, 378 pagina’s. Amsterdam: Alfabet Uitgevers 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.