Onderstroom

Geweld op een zeilschool

Op zoek naar de harde waarheid.

De roman speelt zich af op een zeilschool in de buurt van het Friese Slotermeer. Hester is de directrice. Ze wordt bijgestaan door een team instructeurs, waaronder haar kinderen Jort en Silke. Ze zit nog in een verwerkingsproces. Enkele jaren geleden is namelijk haar dochter Insa vermoord en de dader is nooit gevonden. Haar huwelijk met Gerlof is gestrand.

Een helemaal volgeboekte zeilcursus is vormt voor Hester een nieuw begin. Enthousiast geeft ze er leiding aan. De auteur beschrijft uitgebreid het leven in de zeilschool. De sfeer is heel goed tot de politie komt en meldt dat er een dood meisje is aangetroffen is in het Slotermeer. Men ziet overeenkomsten met de moord op Insa. Als een paar dagen later een verdacht zeilongeluk plaatsvindt loopt de spanning hoog op. Iemand van de zeilschool moet het gedaan hebben.

Auteur

Linda Jansma (1967) schrijft psychologische thrillers met een maatschappelijk thema, bijna allemaal gebaseerd op waargebeurde verhalen. Haar gedegen research draagt bij aan de authenticiteit van haar boeken. Schuilplaats werd in 2013 uitgeroepen tot Beste Vrouwenthriller. Kwetsbaar en Houvast werden genomineerd voor literaire prijzen.

Het verhaal wordt voor het grootste gedeelte verteld door Hester. We kunnen goed met haar meeleven omdat haar gedachten uitvoerig worden weergegeven. Het gaat soms wat ver als huishoudelijke taken, het douchen en haar hoofdpijnproblemen uitgebreid worden verteld. Het feit dat Hester zo’n sympathiek persoon is maakt echter veel goed. Opvallend is wel haar heftige vrijpartij met een jonge, aantrekkelijke instructeur. Ze kan hem niet weerstaan.

In cursief gedrukte stukken wordt het verhaal van Insa verteld, vanaf haar geboorte tot haar dood. Ze komt naar voren als een volkomen onhandelbaar kind. Haar moeder verwende haar en tolereerde veel. Desondanks waren er veel conflicten en regelmatig liep ze weg. Ze was gek op zeilen, maar een keer ging het mis en raakte ze levensgevaarlijk gewond. Haar dood was echter niet veroorzaakt door een ongeluk, maar ze werd vermoord.

De ontwikkeling van het verhaal wordt knap uitgewerkt. Het begint zo sympathiek, een zeilkamp met veel gezelligheid. De spanning komt met het arriveren van van de politie in verband met een moord. Vervolgens gebeurt een verdacht ongeluk met een zwaargewonde. Het wordt steeds duidelijker dat de stafleden van de zeilschool er mee te maken hebben. Er heerst wantrouwen en er ontstaat geweld. De thriller wordt heel spannend en er zijn verrassende ontwikkelingen.

Een meesterlijk geschreven menselijke, maar ook harde thriller die duidelijk maakt dat ook ‘gewone’ mensen tot moord in staat zijn.

Linda JansmaOnderstroom. ISBN 978-95-610- 9869-6, 350 pagina’s, € 21,99. Laren: De Crime Compagnie 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.