80x Willem van Hanegem

Aparte wedstrijden en verhalen van De Kromme

Hommage aan een groot voetballer.

Onlangs werd Willem van Hanegem 80 jaar. Willem was één van de beste Nederlandse voetballers aller tijden. Hij speelde vanaf 1962 voor Velox, Xerxes, Xerxes/DHC, Feyenoord, AZ’67, Chicago Sting, FC Utrecht en wederom Feyenoord, waar hij in 1983 zijn voetballoopbaan afsloot. Daarnaast kwam hij 52 keer in het Nederlands elftal uit.

De auteur koos uit Van Hanegems imposante voetballoopbaan 80 wedstrijden met hoogte- en dieptepunten. Hij sloot elke wedstrijdbeschrijving af met de opstellingen van beide teams, het scoreverloop, de naam van de scheidsrechter en het aantal toeschouwers.

Auteur

Harry Walstra (Sneek, 1965) is van jongs af Feyenoord-supporter. Hij schreef eerder boeken over Rinus Israël en Robin van Persie. Tevens is hij auteur van Spraakmakend Feyenoord en Feyenoord in woorden en beelden.

Van Hanegem speelde 285 wedstrijden voor Feyenoord, 109 voor Velox en beduidend minder voor de andere bovengenoemde clubs. Geen wonder dat hij in eerste instantie wordt geassocieerd met Feyenoord, de club die hij ook nog in 1993 als trainer/coach landskampioen maakte en waarmee hij in 1994 en 1995 de KNVB-beker won. Hij was en is zeker populair in Rotterdam, zij het iets minder dan de helaas overleden clubiconen Coen Moulijn en Wim Jansen met wie hij veel nationale en internationale successen beleefde.

Veel van de beschreven wedstrijden voor Feyenoord en het Nederlands heb ik in De Kuip of op televisie gezien. Oude herinneringen kwam weer boven met als hoogtepunt de wedstrijd op 27 mei 1971 waarin de geblesseerde Rinus Israël en Theo Laresoms de beuk erin gooiden tegen Ajax en zo het kampioenschap veilig stelden. Ook Willems wedstrijden voor andere clubs bieden interessante leesstof. Namen van spelers uit een grijs verleden komen opeens weer boven.

Toch had ik nog wel meer willen lezen over Willems voetbal- en trainersloopbaan, Truus en zijn spraakmakende columns, maar ik begrijp dat dit in het gekozen format niet mogelijk was. De foto’s maken veel goed.

Een must voor voetballiefhebbers die niet meer zo piep zijn.

Harry Walstra – 80x Willem van Hanegem. Aparte wedstrijden en verhalen van De Kromme. ISBN 978-94-6491-067-4, 266 pagina’s, € 23,00. Enschede: Boekengilde 2024.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Voetbal. Bookmark de permalink.