Kansloos

Een tragisch ongeval

Het verleden als magere Hein.

De negentienjarige Noah komt door een tragisch ongeval om het leven. Beide ouders zijn radeloos. Vader Alexander Vankraay is net premier geworden, hij heeft keihard gewerkt om deze hoge plaats in de politiek te bereiken. Zijn vrouw Angelina – Noah’s moeder – steunde hem in zijn ambities, maar in de praktijk valt het leven haar tegen want haar man heeft alleen maar oog voor zijn werk. Zij vindt haar vertier in cocaïne. Als Alexander eindelijk premier is geworden besluiten ze het een avond flink te gaan vieren. Ze zet hem ertoe aan ook voor één keer cocaïne te gebruiken. Als ze na hun avondje stappen thuiskomen is het daar stil. Normaal horen ze muziek uit Noah’s kamer komen. Nu is het dodelijk, onnatuurlijk stil. Gealarmeerd rennen ze naar Noah’s kamer en daar vinden ze hun zoon, dood. Hij lijkt het slachtoffer van een computer-wurgspel dat hem fataal is geworden. De premier en zijn vrouw besluiten de doodsoorzaak niet naar buiten te brengen. Niet nu, nu hij net premier is.

Maar dan, weken na Noah’s dood, als Alexander nét besluit de condoleancewebsite In gedachten.be te sluiten leest hij op die website een merkwaardig bericht. Naast het gebruikelijke kaarsje heeft iemand geschreven Jullie zoon was niet de eerste maar hij is evenmin de laatste. Alexanders hart staat stil. Hij voelde zich schuldig over Noah’s dood. Als hij die avond geen cocaïne had gebruikt waren ze op een normale tijd thuis geweest en had Noah wellicht nog geleefd. En wie gaf hem dat gif? Angelina! Maar zij geeft hém de schuld daarvan: als híj zich niet zo nodig op een carrière had moeten storten was zij nooit aan de cocaïne gegaan. De echtelieden beschuldigen elkaar. En dan nu deze boodschap. Was er dan tóch een vreemde te pas gekomen aan Noah’s dood? Was het een in scène gezette moord geweest? Alexander Vankraay overlegt niet met zijn vrouw. Hij schakelt de politie in. En die neemt de zaak zeer hoog op. Zij lijken niet te geloven in dood door een uit de hand gelopen spel. Integendeel. Want zij stuiten ook op andere doden, en die blijken een onderlinge band met Noah te hebben.

Auteur

Petra Spark debuteerde in 2017 met Artikel 13 dat enthousiast werd onthaald. Ze schreef verder, in haar heel eigen stijl met korte hoofdstukken met vooruitblikken en terugkijkjes die het verhaal de samenhang geven. Even wennen, dat op en af, maar neem er de rust van lezen voor. Dit boek is inmiddels haar zesde thriller. Wij recenseerden destijds Een kans op zes.

Geen moord wordt gepleegd in blinde woede, althans niet in een misdaadroman. Rechercheurs Roy en Sophia – die ook allebei een zware persoonlijke rugzak met zich meedragen – storten zich op het ontrafelen van een heel oude, maar emotionele geschiedenis. En in die bron van de emoties ligt de wens tot doden.

Spark lijkt een bekende lijn te volgen: wraak staat op uit de tijd. Maar zo rechtlijnig is ze niet. Ze componeert een doorwrocht verhaal, het plot wordt keurig tot het eind bewaard en zal menigeen verrassen. Een mooie misdaadroman.

Petra Spark – Kansloos. ISBN 9-789-493-19279-9. 285 pagina’s. €21,00. Noordwijkerhout: Uitgeverij LetterRijn 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.