De hei

Van ontvoering tot moord

Je hele loopbaan bezig met één zaak.

Voor zijn debuutroman hoefde Robert de Graaff geen plot te bedenken. Hij was gefascineerd door de seriemoorden in Engeland die bekend staan als de Moors Murders. Bij zijn onderzoek bestudeerde hij processtukken, krantenartikelen en ander materiaal zoals het fotoalbum van de moordenaar Ian Brady. Daarin zijn Brady en zijn vriendin Myra Hindley te zien op de plekken waar hun slachtoffers werden gevonden . De Graaff maakte van deze affaire een omvangrijke thriller. Hij verwerkte veel authentieke gegevens, maar verzon hij de hoofdfiguur Joe Mulder. Overigens inspireerden de Moors Murders reeds eerder tot het boek The Loathsome Couple van Edward Gorey en tot twee televisiedrama’s en een song.

Rechercheur Joe Mulder was afkomstig uit Duitsland. Zijn vader was Luftwaffe piloot. Aanvankelijk werd hij door zijn afkomst niet geaccepteerd door zijn collega’s in Londen. Daarom veranderde hij zijn oorspronkelijke naam Müller in Mulder en verhuisde hij naar Manchester. Daar werd hij geconfronteerd met een vijftal verdwijningen. Zijn hele loopbaan bleef hij bezig met deze zaak.

Auteur

Robert de Graaff (1961) werkte 38 jaar in de bancaire sector. In maart 2020 werd hij schrijver en noemt zich nu self-employed. Ruim twee jaar werkte hij aan deze thriller. Hij schrijft nu een tweede boek, over de Profumozaak.

Rechercheur Joe Mulder komt als hoofdpersoon goed uit de verf. Er wordt niet alleen verteld over zijn politiewerk, maar ook over zijn Duitse afkomst en familie. Dramatisch is de verdwijning van zijn broer in de zelfde tijd als de verdwijningen waar hij als politieman aan werkte. Ook zijn beperkte liefdesleven komt aan de orde evenals zijn auto-ongeluk. De roman kent diepgang omdat Mulders gedachten en gevoelens uitvoerig worden beschreven. Zo wordt deze door de schrijver gecreëerde persoon een authentiek mens.

De twee misdadige hoofdpersonen worden uitvoerig geportretteerd. Als lezer ben je af en toe verbijsterd over de koelbloedigheid en wreedheid van Ian Brady. Hij ontvoerde jonge kinderen, misbruikte hen en vermoordde hen. Gelukkig werden hij en zijn vriendin gearresteerd en veroordeeld. De schrijver volgt hen letterlijk van begin tot eind. Ontelbaar zijn de verhoren van hen. Ook in de gevangenis en in de psychiatrische inrichting gaat dat door. Na hun arrestatie zijn nog twee slachtoffers immers niet gevonden.

Voor de schrijver was er de afweging of hij een getrouw verslag zou maken van deze seriemoorden of dat hij deze geschiedenis zou bewerken tot een thriller. Hij deed het laatste. Het is knap dat het hem gelukt is om het werkelijke verhaal te vertellen en door toevoeging van de verzonnen figuur Joe Mulder een thriller te creëren. Als thriller is dit boek wel erg uitgebreid en gedetailleerd en daarom is er niet altijd sprake van spanning. Het spannendst blijft de kwestie of de lijken van de vermoorde kinderen ooit gevonden zullen worden. Ze zijn immers begraven op een zeer uitgestrekte heide.

Een aangrijpend stuk geschiedenis.

Robert de Graaff – De hei. ISBN 94-636-5570-5, 538 pagina’s, € 27,50. Leeuwarden: Uitgeverij Elikser 2023.

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.