Op weg naar Nos Plaser

Terug op het eiland van ooit…

…wacht altijd weer het verleden.

Een Caribische zakenman koopt op zijn geboorte-eiland een kunukuhuisje, een plattelandshuisje. Hij is al jaren niet meer op het eiland geweest en dit huisje lijkt hem ideaal om er te overwinteren, een rustplaats in zijn hectische leven. Hij heeft geen enkele behoefte aan een senitimental journey, desondanks dringen de herinneringen uit zijn jonge jaren zich op. Hij geeft zich eraan over. Ontmoet al dromend oude vriendinnen, hoort in het restaurant iemands levensverhaal aan, ziet zelfs een oude vrouw in zijn huis die leeft en toch ook lijkt te spoken. Wat doet zij in zijn woning? Volgens een klusjesman die bij hem langs komt moet zij de oude bewoner zijn die af en toe komt kijken. Dat is nu eenmaal normaal bij kunukuhuisjes, daar moet hij maar aan wennen. Het eiland neemt bezit van hem. Want hij is weliswaar van ‘hier’ maar ook vele jaren van ‘ver’ geweest, wordt dat hem soms kwalijk genomen?

Op een dag staan er twee politieagenten op zijn erf. Ze beschuldigen hem van zaken waarmee hij niets te maken heeft. Maar ernstig als ze zijn krijgt hij huisarrest opgelegd. Nu zit hij gevangen in eigen huis. Maar dan komt er een vrouw op bezoek met een verzoek dat hij niet kan weigeren. Dat vindt die vrouw tenminste… Maar zij kerft in een oude, pijnlijke familieruzie die nog lang niet is doodgebloed. De man verzet zich sterk.

Auteur

Ken Mangroelal (Aruba, 1948) is filosoof en schrijver. Hij debuteerde in 1978 met Distance Call, Brief aan een Surinaams-Antilliaanse moeder. Werk van hem is opgenomen in verschillende bundels met Surinaamse verhalen. In 2019 verscheen Caribbean Rhapsody, met deels autobiografisch kort proza. Mangroelal werkt ook als dichter en essayist.

Op weg naar Nos Plaser is een deels weemoedige, deels pijnlijke novelle. Oud zeer werkt heel lang door en laat zich niet zomaar verwijderen. En is dat per se nodig? Dat is een strijd op zich.

Ken Mangroelal – Op weg naar Nos Plaser. ISBN 9-789-493-214-94-1. 113 pagina’s, €17,50. Haarlem: In de Knipscheer 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Novelle. Bookmark de permalink.