Scheurkalender 2024 Nederlandse Tourrenners

Van Tristan Hoffman tot Harry van Leeuwen

en nog veel meer

De Mart. Wie kent hem niet? Hoewel hij sinds zijn pensionering minder vaak te zien is op tv of te horen op de radio, hij publiceert nog regelmatig, daarbij ondersteund door zijn eigen archief. En zo maakte hij voor 2024 een scheurkalender over Nederlandse wielrenners die ooit aan de Tour de France deelnamen. Op 1 januari staat vrolijk lachend een zekere Tristan Hoffman op de foto. We lezen onder meer dat hij uit Groenlo komt, geboren is op 1 januari (!) 1970. Hij heeft drie keer aan de Tour deelgenomen, gaf één keer op en eindigde twee keer respectievelijk als 128e en 117e. Hij relativeert zichzelf: hardwerkende pelotonvulling.

31 december was de sterfdatum van Harry van Leeuwen, die één keer meedeed en al snel voelde dat dit wielerwerk een te zware opgave voor hem was.

Daartussen treffen we bekende en onbekende Nederlandse Tourrenners aan, afgewisseld met mooie verhalen en foto’s.

Samensteller

Mart Smeets(1947) behoeft geen introductie. Generaties sportliefhebbers kennen hem van zijn sportverslagen op radio en televisie en vanaf 1973 was hij bij bijna elke Tour de France aanwezig. Voor een breder publiek presenteerde hij jarenlang het populaire tv-programma De Avondetappe en hij schreef zo’n meer dan sportboeken. Smeets is een meesterlijk verteller die zich nog altijd in een grote populariteit kan verheugen. Samen met Kees Jansma schreef hij Nabeschouwing.

Omdat 2024 een schrikkeljaar is kan ik het niet nalaten even 29 februari op te slaan. Deze dag is gewijd aan Piet van Katwijk, die slechts eenmaal de Tour voltooide. Naast bekende en onbekende renners en ploegleiders treffen we zo nu en dan andere wetenswaardigheden aan, zoals een routekaartje van een Tour uit het verleden, een foto van een schoeneninspectie door onder meer Wim van Est, de etappewinst van Theo Middelkamp, de Tourmalet en de beroemde foto van Tourwinnaar Joop Zoetemelk met premier Dries van Agt.

Een leuk decembercadeau voor Tourliefhebbers.

Mart Smeets (samensteller) – Scheurkalender 2024 Nederlandse Tourrenners. ISBN 978-94-6297-256-8, 366 blaadjes, € 16,99. Amsterdam: Uitgeverij De Kring 2023.

Dit bericht is geplaatst in Kalenders, Wielrennen. Bookmark de permalink.