Nabeschouwing

Over sportverslaggeving en andere min of meer belangrijke zaken

Vader vertelt in duplo.

Kees Jansma en Mart Smeets, een beetje sportliefhebber kon jarenlang niet om hen heen. Ze waren jarenlang goede collega’s, maar ondanks het feit dat ze veel gemeen hadden en dat hun netwerken elkaar grotendeels overlapten kenden ze elkaar niet erg goed.

Daar kwam verandering in toen de uitgeefster van dit boek eind 2021 op het idee kwam om het feit dat de heren het volgende jaar samen 150 jaar oud zouden worden te vieren met het samen schrijven van een boek. Smeets: ‘Waldorf & Statler 150’, was direct mijn gedachte. Hij schreef zijn eerste bijdrage op 1 januari 2022.

Het zou een dikke pil worden, vol met gezamenlijke en afzonderlijke herinneringen aan personen, evenementen en sportwedstrijden. Voor wie het nog niet wist bleek Jansma veel meer dan alleen een voetbalman en Smeets veel meer dan alleen een wielrenverslaggever.

Auteurs

Cornelis Johannes (Kees) Jansma (1947) is sportpresentator, producent, journalist, schrijver en voormalig perschef van het Nederlands elftal. Hij is auteur van verschillende boeken, waaronder zijn levensverhaal Kees.

Martinus Jan (Mart) Smeets is oud-basketballer en sportjournalist en -commentator voor radio en televisie. Hij werkte van 1973 tot 2016 bij de NOS en schreef meer dan 50 boeken.

Rinus Michels

De heren delen een aantal herinneringen, bijvoorbeeld aan hun leermeesters Bob Spaak en Dick van Rijn. Kees heeft veel geleerd van Herman Kuiphof, Mart van Jean Neelissen. Over de laatste had ik overigens graag meer vernomen en dat geldt ook voor vele anderen. Aan hun speciale band met belangrijke sportfiguren als Rinus Michels (Kees) en Arie Selinger (Mart) worden terecht aparte hoofdstukken gewijd. Johan Derksen krijgt twee hoofdstukken, met speciale aandacht voor zijn favoriete muziek. Uiteraard komt het geweldige tv-programma De Avondetappe langs.

Veel aandacht krijgen uiteraard bezochte verschillende Olympische Spelen, andere grote sporttoernooien en wielerrondes.

Frappant vind ik het dat wel beide ouderparen uitvoerig worden besproken, maar dat partners en kinderen nauwelijks worden vermeld. Het mag kennelijk niet te intiem worden. U zult in dit boek dan ook niets lezen over Smeets’ affaire met de voormalige topschaatster Ria Visser.

Te uitvoerig wordt, vooral door Jansma, stilgestaan bij Sport 7, het mislukte sportkanaal. Het komt over alsof Kees zich hierdoor nog steeds op de jongeheer getrapt voelt. Vond het Nederlands publiek Studio Sport echt onmisbaar? Volgens uw recensent wilde men weliswaar graag de eredivisie zien met het bord op schoot, maar daar niet voor betalen. De ‘koene strijder’ Kees Jansma vertrok overigens na afloop van het conflict spoorslags naar een andere betaalzender.  

Waldorf & Statler

Het lezen van een dikke pil als deze komt helaas vaak neer op het doorwerken van een aantal minder interessante passages over personen waarvan de lezers niet of nauwelijks gehoord heeft en, in dit geval, inderdaad veel Waldorf & Statler met those were the days. Het had dus korter gekund, hoewel ik het had toegejuicht als de daardoor uitgespaarde ruimte was opgevuld met meer portretten van en anekdotes over bij een breed publiek bekende personen.

Desalniettemin een aanrader voor sportliefhebbers.

Kees Jansma & Mart Smeets – Nabeschouwing. ISBN 978-90-488-6567-3, 447 pagina’s, € 22,99. Amsterdam: Uitgeverij Inside 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Journalistiek, Sport. Bookmark de permalink.