Het Goede Heertje

De Robin Hood der Lage Landen

Rijk, vrijgevig en een groot geheim.

Wie is het als kind, opgroeiend in de jaren vijftig of zestig, niet overkomen: je zeurde om een duur cadeau, een glimmend nieuwe fiets met versnellingen, het mooiste van het mooiste speelgoed… en het antwoord dat kwam was even afdoend als onbegrijpelijk: ‘Zeg, ik ben het Goede Heertje niet!’ Klaar. Einde oefening. Voor zóiets duurs was geen geld.

Wie was dat Goede Heertje dat kennelijk zwom in het geld en daar rijkelijk cadeaus van uitdeelde? Een soort Sinterklaas. Of nog rijker? Het goede Heertje heette Kees van Harreveld. Hij woonde in Amsterdam, groeide op in een arm gezin werd boekhouder en werkte zich op tot een man van aanzien. Een man die iedereen gul liet meedelen in zijn verworven rijkdom, die rondjes gaf in de kroeg, andermans schulden betaalde en hartelijk en sociaal zich bekommerde om kinderen in armoe. Hij rijdt rond in een chique auto met aan het stuur ‘ome Cor’, want autorijden heeft Kees helaas nooit kunnen leren. Hij kon de rechte weg nooit houden.

Kees had op meer fronten moeite met het berijden van de rechte weg, zo ontdekten de twee schrijvers die zich verdiepten in Kees’ leven. Want hoe kwam zo’n armeluisjongen in korte tijd aan zoveel geld? De schrijvers ontdekten opzienbarende zaken. Kees Harreveld, het Goede Heertje, had een aantal geheimen. Hij had als eenvoudige kantoorklerk op een gegeven moment twee miljoen gulden! En dat pal na de oorlog, in de arme tijd van opbouw. Kees wordt als gul Goed Heertje door iedereen geroemd en geprezen. Hij is de Robin Hood van Amsterdam, van de Lage Landen. Maar net als bij de echte Robin Hood komt het geld dat hij deelt van de rijken. Als zijn geheim uitkomt, belandt hij in een enorm mediaspektakel.

Auteurs

Arjan Dijksma (l) en Edwin Schoon (r)

Edwin Schoon (1970) is schrijver en documentairemaker. Hij schreef een biografie over Marco van Basten ‘Basta’. Het boek werd in zeven talen vertaald en 100.000 keer verkocht. Schoon werkt onder anderevoor De Groene Amsterdammer en NOS Sport.Veertien jaar geleden kwam hij de waarheid achter het leven van Het Goede Heertje op het spoor en schreef er een artikel over in Het Parool.

Arjan Dijksma (1976) is onderzoeksjournalist voor NOS Sport. Ook werkte hij voor Nieuwsuur. De laatste jaren is hij eindredacteur voor het radioprogramma NOS Langs de Lijn.

Het afgelopen jaar trokken de twee gezamenlijk op voor hun project over Het Goede Heertje.

Dit is een verrukkelijk boek, speciaal voor lezers voor wie de sfeer uit de jaren dat het Goede Heertje figureerde nog voor de geest staat. Als Kees voor de eerste keer wordt meegenomen naar de Beurs kijkt hij zijn ogen uit: al die mensen, die schreeuwen om ponden en marken. Die daar rondrennen in hun perfect gesneden maatkostuums. En die telefoons die maar blijven overgaan. Het is een bijennest, met geld als zoete honing. (…) Hier worden mensen rijk. Schathemeltjerijk.

Kees komt in een nieuwe wereld. Een wereld waarvan hij deel wil zijn. En als het zover is, mag iedereen meeprofiteren.

De lezer van dit boek duikt in de oude wereld, een wereld die levendig beschreven wordt, en je meetrekt in het avontuur. Een heerlijk boek, op z’n oude-tijds gezegd: mieters en hartstikke goed geschreven. Veel plezier ermee.

Edwin Schoon & Arjan Dijksma – Het Goede Heertje. De wonderlijke geschiedenis van een volksheld die gaf aan de armen. ISBN 9-789-048-869-10-7, 351 pagina’s, € 22,99. Amsterdam: Lebowski Publishers 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Biografie, Non Fictie. Bookmark de permalink.