Winteruren

Ver achter de klaproze horizon

Reis door de tijd op leven en dood.

Als Anna-Maria Hollebeke op haar sterfbed ligt zit haar man Richard Van Wayenberghe naast haar. Maar zijn aandacht is niet onverdeeld op Anna-Maria gericht, de vrouw met wie hij al jaren zijn leven deelt. Want in zijn hand houdt hij een briefkaart van zijn jeugdliefde Josephine (Fientje) Baets. Hij verloor zijn hart aan haar toen hij tien was, schreef voor haar zijn allereerste gedicht waarin hij haar zei haar ridder te willen zijn en verloor haar na 1958 weer uit het oog. Zijn hart bloedde. Anna-Maria nam haar plaats in, maar Richard vergat Fientje nooit. Het leven met Anna-Maria was goed. Ze bezochten samen de wereldtentoonstelling in Brussel, beleefden de Koude Oorlog en zagen het vallen van De Muur op tv. Richards vader overleed in de Eerste Wereldoorlog.

Josephine schrijft aan Richard dat ze hem nog eenmaal, voor de laatste keer, wil ontmoeten. Ze zijn nu allebei op leeftijd, in de winter van hun leven. Waarom wil Fientje hem zien? Is ze ziek, is ook haar leven bijna voorbij? Of speelt Anna-Maria een rol hierin, heeft zijn vrouw iets geheim gehouden? Richard piekert en peinst. En dan is het Anna-Maria die met onthullingen komt. Het wordt een ontroerend moment.

Auteur

Filip Bastien (1962) studeerde aan de Katholieke Universiteit (KU) in Leuven af als informaticus en werkt in het dagelijks leven als systeembeheerder. Hij wilde dolgraag schrijven en besloot een schrijfcursus te gaan volgen. Hij startte met een debutantencursus, daarna volgde hij de opleiding voor gevorderden,. Ook was hij lid van een schrijversgroep. Hij schreef dit boek. Het manuscript begon een rondreis langs talloze uitgevers en redacteuren. Dat kostte jaren tijd, maar tot een uitgave kwam het niet. Bastien besloot het boek in eigen beheer uit te geven. Hij kwam op de shortlist van de Indie Award 2018.

De Indie Award is een prijs die in het leven geroepen is als stimulans voor auteurs die in eigen beheer uitgeven en niet onder de vleugels van een uitgever opereren. Bastien won zowel de publiekprijs als de juryprijs van zijn debuut. Een prachtige opsteker! Later breidde hij het boek uit.

Nu komt zijn derde druk eindelijk uit bij een officiële uitgever. Er is wat herschreven, het boek heeft een andere kaft en is voorzien van oude foto’s uit het bezit van de auteur. Maar de basis is en blijft dezelfde: een historische roman die een groot deel van de twintigste eeuw omvat.

Bastien schreef ook De laatste Zeppelin, is bezig met Zonevreemd en schreef samen met zijn vrouw Annie de kinderboekenreeks Ronald de reiger.

Het boek heeft twee thema’s: welke invloed heeft de geschiedenis op het leven van individuen en de man die niet kan kiezen tussen twee vrouwen die hem begeren. Is de verliefdheid van je leven waardevoller of minder waardevol dan de liefde van je leven? Dat is soms een moeilijke keuze. Fientje en Anna-Maria zijn de verbeelding van de droom en de werkelijkheid.

Winteruren is een prachtig boek. Ik zou het iedereen willen aanbevelen die zowel van geschiedenis als van liefderijk leven houdt.

Helemaal geen kritiek? Ja, één puntje. Het boek is met de oude foto’s prachtig vormgegeven. Maar de letter is te grijs en te klein, dat maakt het geheel lastig leesbaar. Iets meer inkt voor de volgende druk misschien? Verder volop genieten.

Filip Bastien – Winteruren. ISBN 9-789-083-307-138, 204 pagina’s, €19,00. Westerlo (B): Phoenix Books 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Geschiedenis. Bookmark de permalink.