Vlijmscherpe tranen

Een zoektocht naar wraak

Twee vaders op zoek naar de moordenaars van hun zonen.

Het homoseksuele echtpaar Isiah (zwart) en Derek(wit) wordt vermoord. De politie komt het mededelen bij de ouders, maar is weinig actief met het opsporen van de daders. Als het gemeenschappelijk graf wordt vernield en de grafsteen beklad met de tekst: Dooie flikkernikker en Dooie bruinwerker is voor beide vaders de maat vol. Ike Randolph en Buddy Lee Jenkins besluiten zelf op onderzoek te gaan. De vaders, beiden ex-delinquenten, hebben spijt dat ze de homoseksualiteit van hun zoons indertijd niet geaccepteerd hebben. Ze willen het alsnog goedmaken.

Auteur

S.A. Cosby (1973) is een Amerikaanse schrijver van misdaadromans. Een laatste uitweg werd met verschillende prijzen bekroond. Andere boeken van Cosby zijn My DArkest Prayer, All the Sinners Bleed en Razorblade Tears, enkele werden ook verfilmd. Geweld speelt in zijn thrillers een grote rol. Men noemt dit genre Southern noir

Ike en Buddy Lee beginnen aan een lange speurtocht. Ze onderzoeken alle contacten. Een en ander verloopt niet zonder hindernissen. Als ze de woning van hun zoons bezoeken krijgen ze bezoek en begint een lange reeks vechtpartijen. Deze worden soms bladzijden lang zeer gedetailleerd beschreven.

Er ontstaat een strijd tussen een groep bikers en de twee wrekers. Mede door de dialogen in platte taal wordt de sfeer van het milieu heel natuurlijk weergegeven. Een voorbeeld van een dialoog. Aan het woord is Grayson, een van de bikers. We zullen de boel hier in de hens steken en pissen op het hoopje as dat er van deze teringbende overblijft. Daarna ga ik persoonlijk in die gore muil van die bitch schijten en dan mag je lekker toekijken.

Het boek bevat een overmaat aan geweld. Ike en Bussy Lee, met hun criminele verleden, zijn geduchte vechters. Vaak strijden zij tegen een overmacht, maar ze weten zich goed te weren, al worden ze verscheidene keren in elkaar geslagen. Buddy Lee belandt zelfs in het ziekenhuis, maar tegen alle adviezen in staat hij in de kortste keren weer buiten. De gevechten worden uitgebreid beschreven, zoals De Schele beukte hem in zijn maag en deed hem dubbelslaan. Kattensnor trok hem vanachter aan zijn armen rechtop. De Schele bestookte hem met linkse en rechtse stoten alsof het zijn nieuwe hobby was.

De wreedheid gaat wat mij betreft te ver als er sprake is van moorden op een kind en een bejaarde. Gelukkig zorgt enige humor ervoor dat je het geweld niet altijd serieus hoeft te nemen. Een hilarische beschrijving van twee tegenstanders: De eerste bruut die op hem afkwam had zo’n volle snor dat het leek alsof er een kat op zijn bovenlip sliep. De andere speknek was zo scheel dat Buddy Lee bedacht dat de man waarschijnlijk zonder zijn hoofd te draaien om de hoek kon kijken,

De politie speelt een wonderlijke rol. Ze lossen niets op en ze doen weinig aan het zoeken naar de moordenaars van Isiah en Derek. Het lijkt erop dat ze Ike en Buddy Lee hun gang laten gaan. Terwijl sprake is van moord en mishandeling laat de politieman LaPlata het bij een strenge toespraak. Zelfs na het zeer gewelddadige einde volgt geen arrestatie. Dit is wel ongeloofwaardig.

De jury van de Vrij Nederland Detective en Thrillergids 2023 riep dit boek uit tot VN-thriller van het jaar. De dialogen van deze keiharde thriller zijn inderdaad meesterlijk, maar persoonlijk vind ik zoveel gevechten en geweld nogal vermoeiend en soms zelfs wat saai.

S.A. Cosby – Vlijmscherpe tranen. Een zwarte vader. Een witte vader. Twee vermoorde zoons. Een zoektocht naar wraak. Vertaald uit het Engels (Razorblade Tears) door Henk Moerdijk. ISBN 978-90-443-6550-4, 334 pagina’s, € 23, 99. Amsterdam: The House of Books 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.