Een laatste uitweg

De beste vluchtautobestuurder

Grote financiële problemen brengen Bug weer op het slechte pad..

Beauregard ‘Bug’ Montage, een fatsoenlijke automontuur en huisvader, heeft een misdadig verleden: hij was de beste vluchtautobestuurder van De Oostkust. Hij belandt in grote financiële problemen. Als hij het aanbod krijgt mee te doen aan een juwelenroof kan hij niet weigeren, want met de opbrengst is hij in een keer af van zijn schulden. Alles gaat goed, maar fouten van zijn companen en de wraak van de gedupeerden brengen hem in grote moeilijkheden.

Auteur

S.A. Cosby is een auteur uit de Verenigde Staten (Zuidoost Virginia). Hij schrijft voornamelijk thrillers. Een laatste uitweg won onder meer de Los Angeles Times Book Price, was een New York Times Notable Book en werd door diverse kranten tot de beste boeken van het jaar gerekend. Eerder verschenen Blacktop Wasteland en Razorblade Tears. Als Cosby niet schrijft is hij een fervent hiker en schaakspeler.

Beauregard is een geweldige automonteur en chauffeur. In het eerste hoofdstuk doet hij mee aan een straatrace. Met zijn zorgvuldig geprepareerde Duster wint hij gemakkelijk. Hij heeft een slecht lopende garage en gelukkig getrouwd met Kia. Ze hebben twee zonen. Geldzorgen vormen een groot probleem. Zijn zoontje Darren moet een bril hebben en zijn andere zoon Javon een speciale beugel. Met de huishuur hebben ze een achterstand en zijn moeder wordt uit het verzorgingshuis gezet als de betalingsachterstand niet wordt betaald. Ronnie Sessions, een vroegere kennis uit zijn criminele verleden heeft hem nodig voor de aftocht bij een overval op een juwelier die volgens hem niet mis kan gaan. De opbrengst zou heel groot kunnen worden. Hij stemt toe en begint een snelle vluchtauto te prepareren.

De schrijver neemt alle tijd om de voorbereidingen en de overval op de juwelier te beschrijven. Ondanks de vele details levert dat boeiende lectuur op. Toch is het meedoen aan een klus moeilijk voor Beauregard, ook omdat zijn vrouw bang is, maar weet haar gerust te stellen en ze houdt hem niet tegen. Zowel de overval als de vlucht worden uitvoerig en uiterst spannend beschreven.

Deze thriller wordt gekenmerkt door veel keihard geweld, typisch voor het Amerikaanse Southern noir genre. In Virginia is men nogal trigger happy.

Beauregard, is een bijna onverslaanbare held. Hij is goed in alles: het bedenken van oplossingen, een keiharde vechter, een heel bekwame automonteur en bovenal een ongelofelijke coureur. Bijna te mooi om waar te zijn. De gevechten gaan uitsluitend tussen criminelen. De politie blijft geheel buiten beeld. Het taalgebruik is beeldend en meeslepend. Je leest deze fantastische thriller in één ruk uit.

S.A. Cosby – Een laatste uitweg. Vertaalt uit het Engels (Blacktop Wasteland) door Joost van der Meer en Bill Oostendorp. ISBN 978-90-443-6390-6, 316 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: The House of Books 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.