De nazaten

De doden leven voort

Bergen ligt toch in Noord-Brabant.

Toen Saskia Noort in 2003 debuteerde met de thriller Terug naar de kust werd dat onmiddellijk een enorm succes. Het boek werd 200.000 keer verkocht en later verfilmd. Daarna stond ze voor de bijna onmogelijke opgave deze prestatie te evenaren. Het lukte haar: het in 2004 verschenen De eetclub steeg naar een verkoop van 500.000 exemplaren en ontving lovende recensies. Noort schreef door en wist haar lezers vast te houden. In 2013 schreef ze Debet een vervolg op De eetclub. En nu, wéér tien jaar later is de drieluik compleet. In haar nieuwste thriller De nazaten krijgen haar talloze fans – er zijn inmiddels 3,5 miljoen boeken van haar verkocht – te horen hoe het de leden van de voormalige eetclub verder is vergaan. Ze komen weliswaar allemaal uit de miljonairsplaats Bergen, maar wat geluk betreft zijn ze minder goed bedeeld. Hoofdpersoon Karen trok zich na de dood van haar man Michel tien jaar geleden haastig terug in een onooglijk dorp in Noord Brabant. Ze nam zich voor haar twee dochters Annabelle en Sophie (Belle en Soof) en haar piepkleine zoontje Mik een beter leven te geven.

Karen had nog een reden om te vertrekken. Want al had ze het nooit rondgebazuind, Mik was niet de zoon van Michel maar van eetclublid Simon. Ze wilde het kind vér van het dorp laten opgroeien, ze zou hem gelukkig maken, op grote afstand van die mensen. Later overlijdt ook Simon en aangezien zijn dood omgeven is met vragen volgt er een rechtszaak. Wegwezen moest ze! Maar de geschiedenis laat zich niet uitwissen. Als Mik tien jaar oud is wordt Karen – met Mik in de auto – op een afgelegen weg klemgereden. Ze vecht voor Mik, maar als ze bijkomt is haar kind verdwenen, ontvoerd. Het lijkt erop dat ‘Bergen’ er meer van weet. En als het niet om de oude bekenden gaat, dan weten hun nazaten er misschien meer van. Moet ze terug naar Bergen, het boerderettedorp van de geslaagden?

Auteur

Saskia Noort (1967) studeerde journalistiek en theaterwetenschap. Sinds begin jaren negentig werkte ze als redacteur en columnist voor een groot aantal bladen als Viva, Marie Claire, TopSanté, Ouders van Nu en Linda. Voor dat laatste blad schreef ze zeventien jaar columns. Noort debuteerde in 2003 met Terug naar de kust. Haar eerste twee boeken werden genomineerd voor De Gouden Strop. Beide boeken werden breed vertaald en verfilmd. Nazaten is haar zeventiende boek. Al haar boeken kwamen terecht in de Nederlandse Bestseller 60 lijst en stonden daar vaak weken op een hoge plaats. In 2013 ontving ze de GNM Meesterprijs voor haar hele oeuvre. Vijf van haar thrillers leverden haar de NS-Publieksprijs op. In 2009 kreeg zij de Prix SNCF du polar voor Petits meurtres entre voisins, de Franse vertaling van De eetclub.

Door de jaren heen heb ik verschillende thrillers van Saskia Noort met bijzonder veel plezier gelezen. Dat houdt niet in dat alle verhalen in het geheugen zijn blijven hangen, een mens leest veel tenslotte. Daar had ik last van toen ik De nazaten las. Voorin het boek staat gelukkig wel een lijst met de namen van de leden van De eetclub, die ook hier, dood of levend figureren. Ook de namen van hun kinderen – hun nazaten – staan vermeld. Ik heb op internet even de titels met korte inhoud van de eerste twee delen van de trilogie gegoogeld, dat gaf iets meer duidelijkheid over dood en leven in dit verhaal. Misschien was het handig geweest die twee samenvattingen ook even voorin dit boek te zetten. Ander idee: hebt u de eerste delen nog in huis, herlees ze dan en ‘pak’ deze er meteen achteraan. Een plezier om te lezen, samen.

Noort heeft een onweerstaanbare hand van schrijven. Spannend, op z’n tijd genoeglijk, menselijk, verrassend, humoristisch en zó gemakkelijk van stijl dat ’t stempel ‘lekker leesbaar’ als kers op de taart op de kaft kan.

Een echt vakantieboek!

Saskia Noort – De nazaten. ISBN 978-90-44362-37-4. 270 pagina’s, € 22,99. Amsterdam: The House of Books – 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.