Schwung

Elf zwingende verhalen

Uitzonderlijk en origineel.

De elf verhalen uit deze bundel zijn zonder uitzondering vermakelijk en origineel. De situaties waarin de hoofdpersoon belanden zijn allemaal bijzonder. De meeste hebben ook iets met muziek te maken. De hoofdpersoon wordt in sommige verhalen nogal opdringerig bejegend door vrouwen. Hij ondergaat het gelaten. Er is nooit sprake van een scherp oordeel, hij is mild. De stijl is zeer beeldend; de verhalen lenen zich daarom uitstekend om verfilmd te worden.

Auteur

Wilfried de Jong (1957) is schrijver, presentator van televisieprogramma’s en acteur. Deze winter presenteerde hij het literaire programma Brommer op Zee. In het theater trad hij op met de voorstelling Waardenburg & De Jong. In 2000 debuteerde met de verhalenbundel Aal. Gevolgd door de bundels: Kop in de wind, Zweefduik en De man en zijn wielerverhalen.

De bundel begint met een uitzonderlijk verhaal. Tijdens een vakantie in het Italiaanse Locorotondo klinkt vanuit een huis het geluid van de zee. Hij laat zich naar binnen lokken. Hij komt terecht bij een vriendelijke dame die geluiden blijkt te verzamelen. Haar specialiteit zijn de geluiden in het menselijk lichaam. Nadat hij een demonstratie krijgt van deze geluiden wordt hij zelf uitgenodigd te dienen als proefkonijn. Nadat ze eerst een opname maakt van zijn knakkende knie wil ze steeds meer geluiden horen van zijn lichaam.

De verhalen zijn zeer gevarieerd. In één ervan moet de hoofdpersoon, terwijl de moeder als jazztrompettiste deelneemt aan een concert, op haar huilende baby passen in de kleedkamer. Andere verhalen spelen zich af in een platenwinkel, een circus en als chauffeur van een zangeres.

Het verhaal Perenhout is geestig en ontroerend. Hoofdpersoon is een musicus wiens contrabas het heeft begeven: Mijn oude dame van triplex had een lelijke val gemaakt. Ze kon haar evenwicht niet bewaren en was tegen de grond geklapt. Een reparatie bleek niet meer mogelijk. Met zijn verlengde snoek, een zwarte Citroen DS Break van een kennis gaat hij naar Zuid-Limburg. Daar hoopt hij bij een Tsjechische vioolbouwster een nieuwe contrabas te kopen. De Jong beschrijft de verkoopprocedure op een kostelijke manier. Weer heeft hij met een opdringerige vrouw te maken.

Aanstekelijke verhalen.

Wilfried de JongSchwung. Tien verhalen en een blues. ISBN 978-94-6381-199-6, 173 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: Uitgeverij Podium 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Korte verhalen. Bookmark de permalink.