De engelenmoord

Een De Vriese & Durnez thriller

Vlaams-Waals politieduo.

Het eerste slachtoffer van een reeks seriemoorden is de achttienjarige Julie Dumoulin. Haar keel is afgesneden met een stuk vinylplaat. Het tweede slachtoffer is Oscar Trappeniers. Zijn handen zijn afgezaagd en zijn mond volgepropt met rubber. De moorden worden gepleegd door een jong meisje dat in het boek als ‘junior’ verslag doet van haar moorden. Ze krijgt steeds opdrachten van een persoon die Gabriël wordt genoemd. De opdrachten worden op een bijzondere manier bekendgemaakt. Op een bepaalde plaats bevindt zich een genummerde bruine envelop. Elk slachtoffer wordt aangeduid met een Romeins cijfer van I tot VII. In de envelop staan plaats, tijd en methode. De lijken van de slachtoffers hebben allemaal bepaalde kenmerkende voorwerpen bij zich. Bij allen is er een veertje aanwezig.

Auteur

Bjorn van den Eynde (1984) is een Vlaamse schrijver, tv-scenarist en regisseur. Hij schreef vooral jeugdboeken en werd bekend met de Young Adult-serie Team Morris. De engelenmoord is zijn eerste thriller voor volwassenen.

De moorden doen sterk denken aan de daden van een seriemoordenaar die ook een veertje achterliet en tevens zijn volgende moord aankondigde. Deze moorden vonden plaats aan het eind van de jaren negentig. Ze werden toen bijna opgelost door Joris de Vriese, de vader van Marjolein de Vriese. Haar vader werkte alleen omdat niemand te vertrouwen was. Hij werd voor de ogen van zijn dochter doodgeschoten. Marjolein is een jonge rechercheur die net als haar vader nogal solistisch opereert. Ze maakt deel uit van een Brussel politieteam dat speciaal is samengesteld om de seriemoorden op te lossen.

De sfeer binnen het team is heel slecht. Bijna iedereen heeft een hekel aan de eigengereide Marlolein. Alleen de uitgebluste Waal Patrick Durnez vormt de uitzondering.

Het verhaal is tamelijk ingewikkeld. Het gaat allemaal om wraak voor een aantal misdaden begaan door een groepje rijke industriëlen en overheidsdienaren. Het gaat om de Congo, bouwfraudes, diamanthandel, koning Leopold II en seksschandalen. De vader van Marjolein jaagde op hen. In de nieuwe reeks moorden gaat het om hun kinderen. Als lezer word je geconfronteerd met zeer veel namen. Het aantal meestal gruwelijke moorden is ook behoorlijk groot. Een en ander heeft tot gevolg dat deze roman nogal omvangrijk is. Het had iets minder gekund. Ondanks de dikte van het boek wordt een aantal vragen niet beantwoord. Een vervolg lijkt dus noodzakelijk.

Een vlot geschreven thriller, spannend van begin tot einde.

Bjorn Van den Eynde – De engelenmoord. Een de Vriese & Durnez thriller. ISBN 978-94-6337-315-5, 486pagina’s, € 22,00. Kalmthout (B): Pelckmans Uitgevers 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.