Supergaaf

De overtuigende taal van Mark Rutte

Hoe flikt-ie het weer?

Mark Rutte (Den Haag, 1967) is sinds oktober 2010 minister-president van Nederland. Vriend en vijand zijn overtuigd van zijn verbale behendigheid tijdens debatten en interviews. Hoe penibel de situatie voor hem is, hij weet er altijd weer mee weg te komen.

Volgens de auteur ligt de kracht van Rutte vooral in de taalkunde en de retorica. Hij analyseert ’s mans taalgebruik.

Auteur

Robbert Wigt is docent Nederlandse taal- en letterkunde op het Amsterdamse Vossius gymnasium. Hij specialiseerde zich aan de Universiteit Leiden in argumentatief taalgebruik binnen het politieke debat. Voor dit boek interviewde hij onder meer Lodewijk Asscher, Wilma Borgman, Ton Elias en Joost Vullings.

Om enigszins een idee van de inhoud te krijgen volgt hier een opsomming van de hoofdstuktitels: Strategisch manoeuvreren, de redding van zijn politieke leven, framing; de campagne van 2010, natuurtalent, een extra bijdrage is geen verhoging, humor, verhouding tot de tegenstander, helder of vaag, klein of groot, kreten droppen, kreten kapen, tot in mijn diepste vezels, rekenschap, pandemie, de overtuigingsreflex, functie elders: het debat, functie elders: biechten bij Tweebeeke, Rutte en de pers.

Het boek is bedoeld als een (populair-) wetenschappelijke studie en dan ook voorzien van noten, inclusief bronnen en een index. Wie minder theoretisch, maar meer op de praktijk is gericht, zoals collega-politici (hoe flikt-ie het weer?), journalisten of gewoon de geïnteresseerde leek, zal zich door de nodige ‘ballast’ hen moeten worstelen om vooral bij de per hoofdstuk gerangschikte voorbeelden uit te komen. Maar ook voor de laatste categorie blijven er nog voldoende lekkere brokken over.

Het boek, volgens de uitgever een blauwdruk van Ruttes overtuigingsmiddelen, sluit af met een gefingeerde epiloog.

Robbert Wigt – Supergaaf. De overtuigende taal van Mark Rutte. ISBN 978-94-6249-974-4, 199 pagina’s, € 19,99. Zutphen: Mazirel Pers.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Politiek, Taal. Bookmark de permalink.