Leven voor gevorderden

Oud en gelukkig, mooie combinatie

Praten in de lift: signaal voor een relatie.

Oud zijn heeft veel voordelen, maar neemt ook nadelen met zich mee. Het lichaam begint te kraken en te piepen en gaat protesteren tegen het onontkoombaar verval. Daar staat gelukkig veel tegenover. Werkstress wordt een onbekend gegeven, je kunt hoofd- en bijzaken beter scheiden en er volstrekt nutteloze hobby’s op nahouden die alleen jóu plezier verschaffen. Toch wordt er heel wat afgeklaagd door ‘gevorderden’, zoals Yvonne Kroonenberg haar leeftijdgenoten noemt. Zelf is ze ook gevorderd, maar gelukkig nog niet te oud om te schrijven. Want in haar laatste boek neemt ze haar leeftijdgenoten en zichzelf weer eens uitgebreid op de hak, ter lering en vermaak, want er mag best vaker gelachen worden door alle oude taaien die al van Drees zijn gaan trekken. Goed, de gezondheid kan tegen zitten, maar tegenover iedere, tijdens de koffie uitgebreid besproken kwaal, staan ontzettend veel kwalen die de klagende mens niet heeft. En dat is toch mooi meegenomen.

Klagen, constateert Yvonne Kroonenberg is een belangrijk tijdverdrijf voor jong en oud. Oude mensen praten graag over hun medische geschiedenis en dat is begrijpelijk. Gezondheid is een kade die langzaamaan afkalft, constateert zij. Vandaar dat tijdens de ontmoetingen tussen boomers kwalen aan tafel zitten als geliefde gasten die lang aan het woord zijn als je ze het woord niet ontneemt. Zelf luistert ze er altijd graag naar, misschien had ik beter dokter kunnen worden dan psycholoog, maar gelukkig zijn er meer interessante dingen. Ze geniet van haar volkstuin, van haar hond, van haar timmerman met wie ze na veertig jaar verkering toch nog getrouwd is. Ook zo iets, relaties, als psycholoog had ze er veel mee te maken. Ze komt met een mooi verhaal, een gegeven dat wellicht háár als psycholoog als eerste opvalt: ze woont in een flatgebouw op de zesde etage. Haar bezoek kondigt zich beneden aan en neemt dan de lift terwijl zij in de deuropening wacht tot zij boven zijn. Zij staat daar, en luistert. Hoort ze een stel in de lift praten, dan hebben ze een gelukkige relatie, zwijgen ze dan is de pret eraf. De praters gaan, bij haar binnen, samen op de bank zitten, de zwijgers kiezen ieder een aparte stoel. Leuk om te lezen, en: probeer het maar eens uit.

Auteur

Yvonne Kroonenberg (1950) studeerde psychologie in Leiden. Ze werkte vijf jaar als psycholoog bij een huisartsenpraktijk in Amsterdam. In 1981 begon ze columns te schrijven voor Margriet, Playboy, Het Vrije Volk en NRC Handelsblad. Ze was zo succesvol dat ze stopte met haar praktijk om zich geheel aan het schrijven te kunnen wijden. Yvonne Kroonenberg schreef jeugdboeken, series over Koosje en Sophie, die allebei veel met haar liefde voor paarden en pony’s te maken hebben.

Zij debuteerde in 1986 met Alle mannen willen maar één ding. Ze schrijft veel over relaties en wat er mis kan gaan daarin. Ze is een voorstander van het feminisme. Haar boektitels Alles went behalve een vent (1986) en Het zit op de bank en het zapt (1997) zijn bijna aforismen-over-relaties geworden. Heel bekend zijn ook haar boeken over familierelaties: De familieblues (2011) en Wees blij dat je ze nog hebt (2014) over ‘oude ouders’en de soms gecompliceerde én humoristische relaties met opvoeders die veranderd zijn in hulpvragers. Daarnaast schreef Kroonenberg non-fictie boeken.

In dit boek over het leven in de tijd dat je er niet meer toe doet, draagt Yvonne Kroonenberg stevig bij aan de humor van de langzame jaren. Ze geeft een wijze les door die ze kreeg van een buurvrouw in het volkstuincomplex waar ze zoveel uren doorbrengt. Soms, als ze urenlang aan het wieden is geweest, heeft ze het idee dat ze amper opgeschoten is. Tot de buurvrouw haar aanraadde alleen naar de kruiwagen vol tuinafval te kijken. ‘Zoveel heb je gedaan’ zei ze, ‘je moet nooit kijken naar het werk dat er nog ligt’. Ik neem haar raad ter harte en kijk sindsdien ook op die manier naar het leven. Ik heb een grote kruiwagen met levenservaringen. En er ligt nog wat werk.’

Een verrukkelijk boek. Voor belegen, oud en zeer oud. Voor wie jong is en oud wil worden. En dat wil immers iedereen!

Yvonne Kroonenberg – Leven voor gevorderden. ISBN 9-789-93-3045-29, 182 pagina’s, €22,99. Amsterdam: Uitgeverij Pluim 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Columns. Bookmark de permalink.