Ticket zonder retour

Hoofdrol voor de kleine Daantje

Thaise reist geliefde achterna.

Als Marit haar schoondochter Ella wijst op een artikel in de krant wendt deze zich vol afschuw af. De vrouw smult altijd van akelige moorden, laat ze daar anderen mee lastigvallen! Zij is niet geïnteresseerd. Zij heeft haar interessante baan op de bibliotheek, zij heeft Rob en niet te vergeten: zij heeft, na vele jaren vruchteloos trachten zwanger te worden, nu eindelijk Daantje, haar zoontje van vier maanden. Rob is helemaal gek van zijn zoon, oma Marit niet minder. Liefst zou oma dagelijks haar zoon en kleinzoon willen bemoederen. Maar het verhaal uit de krant, waarin uitgebreid verteld wordt over de moord op een jonge mooie Aziatische vrouw dringt toch door in hun aller levens. Want Rob heeft maanden lang in Thailand gewerkt en daar allerlei aardige contacten opgedaan. Zou Rob deze vrouw hebben ontmoet, vraagt Ella zich af? Rob reageert namelijk zo raar, als ze hem er in alle onschuld naar vraagt. Het lijkt wel of hij iets te verbergen heeft! Als de politie komt met de identiteit van de jonge vrouw, blijkt ze inderdaad uit Thailand te komen. Ella besluit op onderzoek te gaan.

Dat onderzoek levert merkwaardige feiten op. Robs stugge reacties op vragen wekken Ella’s argwaan. Intussen stookt schoonmoeder Marit het vuurtje nog eens lekker op. Want ook zij ziet dat de relatie tussen haar geliefde zoon en Ella bekoelt, en zij is als de dood dat het op een scheiding tussen die twee uitdraait. Ella zou zij niet zo missen. Maar Daan! Dat lieve, schattige, stralende engeltje! Daantje, naast Rob de enige vreugde in haar leven! Ze dringt er bij Rob op aan dat hij al voor het woord scheiding valt een advocaat moet gaan bezoeken. Die kan regelen dat het kind aan de vader wordt toegewezen. En als Rob dan overdag naar zijn werk is zal oma Marit wel voor hem zorgen. Intussen groeit Ella’s gevoel dat er dingen niet kloppen. Is dat arme vermoorde Thaise meisje een bekende van haar Rob? Sterker nog, heeft hij iets met de moord te maken?

Auteur

Bettie Elias (1953) schreef veel boeken voor de jeugd. In 2019 kwam haar eerste misdaadroman uit Het Tuinfeest, dat meteen in 2020 werd bekroond met de Schaduwprijs voor het beste Nederlandse thrillerdebuut. Na dit boek volgden Bloedbanden en De ongewenste gast.

Deze psychologische thriller ontleedt heel knap hoe gevoelens van wantrouwen en argwaan relaties kunnen beïnvloeden. Twijfel die als een heel klein zaadje in de grond wordt gestopt groeit uit tot een giftige plant. Bettie Elias volgt die groei met scherpe pen en een helder gevoel voor analyse.

Een bijzonder boek, bijna huiselijk in het drama, en daarmee kan ieder zich verplaatsen in de hoofdpersonen.

Daantje speelt de hoofdrol, met zijn gulle babylach.

Bettie EliasTicket zonder retour. ISBN 9-789-052-4018-29, 302 pagina’s, €22,99. Antwerpen – Uitgeverij Houtekiet 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.