De geur van Kardemom

Een opdracht met hindernissen

Historische roman.

Het verhaal speelt zich af in het jaar 1729. De locaties zijn een molen in Amsterdam en de haven en pakhuizen in Hoorn. De roman heeft verscheidene verhaallijnen waarin het gaat om avontuur, moord, handel, liefde, ziekte en standsverschil. Het verhaal begint met de broers Ties en Allard Torrento die een pakje moeten vervoeren naar Hoorn. Ze reizen per paard. Als ze het pakje willen afgeven belanden ze in een gevecht waarin gemoord wordt. De schout Roodzand verdenkt hen en zet ze gevangen.

Auteur

Mirne Rooijakker (1959) schrijft vanaf jonge leeftijd dagboeken en verhalen. Zij woont al jaren in de Amsterdamse Baarsjes, de buurt die werd vernoemd naar de herberg De Drie Baarsjes die er ooit stond. Deze herberg komt ook voor in deze historische roman. Na diverse functies bij een wetenschappelijke uitgeverij schreef Rooijakker nu haar eerste roman, waarvoor ze grondig onderzoek verrichtte.

In Hoorn is er met het gezin Praalder het een en ander mis. De zeer strenge vader Lucas verbiedt zijn dochter Pernilla te trouwen met haar geliefde Jacob Leeflang omdat hij niet kapitaalkrachtig genoeg voor zijn dochter is. Leeflang neemt daar geen genoegen mee. Lucas is handelaar en heeft te maken met de VOC. Hij handelt in kruiden die afkomstig zijn uit Nederlands Indië. Een van de kruiden is het in de titel genoemde Kardemom.

Het spannendste gedeelte gaat over de al genoemde moord. De schout is een speurder die niet snel opgeeft. Wel gaat hij er snel toe over om onschuldigen te arresteren.

Een andere belangrijke verhaallijn is die van het Amsterdamse molenaarsgezin. De spaarzame inkomsten komen van drie kanten. De zoons bedienen de molen, de moeder en de dochters hebben een soort wasserij en de vader is timmerman. Als moeder Marrigje haar been breekt ontstaat een moeilijke situatie. Het is interessant te zien hoe zij in die tijd behandeld wordt. Er is geen geld voor een dokter, daarom komt vroedmeester Bakens te hulp. Grote zorgen heeft het gezin ook over het wegblijven van Ties en Allard.

De roman behandelt dus vele problemen die allemaal om een oplossing vragen. De stijl is vrij simpel. Het is daarom een prettig leesbaar boek. Het slot is wel wat zoet.

Een goed gedocumenteerde historische roman met verrassende ontwikkelingen.

Mirne Rooijakker – De geur van Kardemom. ISBN 978-94-6365-520-0, 257 pagina’s, € 22,50. Leeuwarden: Uitgeverij Elikser 2023.

Helaas konden wij geen foto van de auteur achterhalen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Geschiedenis. Bookmark de permalink.